Vaccinul antigripal pentru sezonul 2024-2025, disponibil în farmacii pentru pacienții români

Vaccinul antigripal este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei şi a complicaţiilor acestei boli. El trebuie realizat anual.
  • Publicat:
Vaccinul antigripal pentru sezonul 2024-2025, disponibil în farmacii pentru pacienții români

Vaccinul antigripal va fi disponibil în farmaciile din România la finalul lunii august. Atât serviciile medicale, cât și populația vor fi pregătite pentru lupta împotriva gripei.

Sezonul gripal este tot mai aproape, motiv pentru care imunizarea anuală cu un vaccin antigripal este cea mai importantă strategie pentru prevenirea gripei, precum şi cea mai bună modalitate de a reduce riscul complicațiilor sale cu potențial grav.

Vaccinul antigripal este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei și a complicațiilor acestei boli. El trebuie realizat anual, deoarece tulpinile virusului gripal se pot schimba, pe de o parte, astfel încât compoziția vaccinului este la rândul ei modificată de la un an la altul, iar eficiența acestuia nu este permanentă, ci doar temporară.

Vaccinul antigripal administrat din timp este deosebit de importantă pentru categoriile vulnerabile, cum ar fi persoanele peste 65 de ani, femeile însărcinate, profesioniștii din domeniul sănătății, copiii și persoanele cu afecțiuni medicale cronice. În acest sens, experții recomandă vaccinarea împotriva gripei înainte de începerea circulației virusurilor gripale.

Vaccinarea, chiar şi după începerea sezonului gripal, poate oferi o protecție adecvată, deoarece gripa poate circula până în luna martie sau chiar mai târziu.

Îmbunătățirea ratei de acoperire vaccinală la toate categoriile de persoane, inclusiv la membrii sănătoși ai familiei și la apropiații pacienților cu risc ridicat, poate ajuta la prevenirea transmiterii gripei și la maximizarea impactului pozitiv asupra sănătății publice, precum și asupra bugetului.

Ce este gripa?

Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă cauzată de virusul Influenza (de tip A sau B), care poate cauza complicații severe (pneumonie, otită, sinuzită, astm etc.), în special în cazul anumitor categorii la risc, precum copiii mici, vârstnicii peste 65 de ani sau persoanele care suferă de boli cronice. Virusul se transmite prin inhalarea picăturilor de salivă ale persoanei contaminate (prin strănut, tuse) sau prin atingerea suprafețelor contaminate și atingerea ulterioară a nasului, gurii sau a ochilor.

În România, datele arată că 199 de persoane și-au pierdut viața în sezonul 2018-2019 din cauza complicațiilor provocate de gripă, majoritatea suferind de condiții medicale preexistente şi nefiind vaccinate antigripal.

Anumite categorii de persoane prezintă un risc mai crescut de a contracta virusul gripal, dar și de a dezvolta complicații. Acestea suferă de obicei de condiții medicale preexistente, precum:

Sursa Foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”