Deși nu se cunoaște o cauză exactă a acestui fenomen, iată câteva posibile explicații potrivit cărora apare durerea de cap după ce plângi.
Nu există dovezi care să arate că plânsul în sine provoacă dureri de cap. Potrivit specialiștilor, emoțiile intense, stresul și anxietatea, par să declanșeze procese în creier care care pot duce la durererea de cap.
Lacrimile neemoționale sau pozitive nu par să aibă același efect, însă. Cercetătorii au descoperit că plânsul apărut în timp ce tăiați ceapa sau când ești fericit nu provoacă dureri de cap. Doar lacrimile legate de emoțiile neplăcute au acest efect. Asta pentru că atunci când ești stresat sau trist, corpul tău eliberează hormoni de stres, cum ar fi cortizolul. Acei hormoni de stres declanșează neurotransmițători care declanșează reacții fizice, precum acea tensiune din frunte sau chiar lacrimile care curg pe față.
Deshidratarea este un factor care poate agrava durerile de cap, mai ales după un plâns zdravăn. Consumul de apă ajută la reechilibrarea nivelului de fluide din organism și poate reduce astfel durerea de cap.
Totodată, poți bea și un ceai de tei, care nu numai că te hidratează, însă are și efecte calmante.
Aplicarea unei comprese reci pe frunte sau în zona tâmplelor poate reduce inflamația și poate amorți durerea. Aceasta este o metodă eficientă, mai ales dacă durerea de cap este asociată cu congestia sinusurilor.
Durerea de cap post-plâns poate fi amplificată de oboseala generală. Dacă este posibil, încearcă să dormi. Somnul poate fi un remediu foarte eficient pentru durerea de cap, permițând corpului să se recupereze și să-și revină.
Dacă durerea de cap persistă și este foarte deranjantă, poți lua un analgezic.
PS: O alternativă bună sunt și exercițiile simple ca să scapi de durerea de cap. Kinetoterapeutul Alexandru Ilie te învață cum să le faci
Nu există o soluție minune care să țină la distanță durerile de cap după ce plângi, dar poți discuta cu medicul dacă obișnuiești să te confrunți cu dureri de cap tensionale. Acesta îți poate recomanda un tratament pentru prevenirea durerilor de cap recurente. În cazul persoanelor care se confruntă cu dureri frecvente în zona sinusurilor, medicul poate prescrie spray-uri nazale cu steroizi sau antihistaminice.
FOTO: Shutterstock