4 lucruri pe care probabil nu le știai despre sănătatea intestinală

Sistemul tău digestiv este implicat în tot, de la starea de spirit și nivelul de energie până la riscul de boli cronice. Iată patru lucruri esențiale pe care trebuie să le știi.
  • Publicat:
4 lucruri pe care probabil nu le știai despre sănătatea intestinală

Știi cum atunci când ești nervos, simți fluturi în stomac sau te simți obosit și lipsit de energie toată ziua când ești constipat? Acest lucru arată că intestinul și restul corpului au o influență mare unul asupra celuilalt.

În ultimii ani, cercetările au clarificat și mai mult această legătură. Bolile de inimă, diabetul de tip 2 și afecțiunile autoimune au fost toate asociate cu diferiți factori legați de un intestin problematic. Dar, având grijă de tractul tău gastrointestinal de 7,5 metri, îți poți îmbunătăți starea de bine.

Microbii potriviți înseamnă mai puține boli

Trilioanele de bacterii, ciuperci și chiar paraziți și viruși care trăiesc în intestin, cunoscuți colectiv sub numele de microbiom intestinal, joacă un rol imens în sănătatea noastră generală, precum și în sănătatea sistemului nostru digestiv. Microbiomul este atât de complex încât colonii distincte locuiesc în diferite părți ale tractului gastrointestinal.

Oamenii de știință nu cunosc încă amestecul ideal de organisme, dar un microbiom dezechilibrat a fost asociat cu numeroase boli, inclusiv diabetul și astmul la copii. Alimentele pe care le consumăm, care devin hrana pentru microorganismele din intestinele noastre, sunt un component crucial pentru dezvoltarea unui microbiom divers. Dar și alte lucruri contribuie la acest proces: de exemplu, schimbarea programelor de somn poate modifica întreaga compoziție a microbiomului.

Scăderea inflamației intestinale poate ajuta întregul corp

Anumite boli intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă, sunt caracterizate de inflamație. Dar nu toate celulele inflamatorii rămân în interiorul intestinului. Ele produc, de asemenea, mediatori inflamatori care pot afecta întregul corp, motiv pentru care aceste afecțiuni duc la un risc crescut de boli inflamatorii în alte părți ale corpului, inclusiv în piele, articulații și sistemul cardiovascular.

Cercetătorii au descoperit că tinerii cu boală inflamatorie intestinală (IBD) sunt mai predispuși decât colegii lor să aibă atacuri de cord. Tratarea inflamației intestinale cu medicamente prescrise adesea ajută la ameliorarea altor simptome ale inflamației, cum ar fi durerile articulare și artrita. (a, cum ar fi ibuprofenul, ar trebui evitate dacă aveți IBD, deoarece ar putea agrava situația.)

Ai un alt „creier” în intestin

Creierul din cap trimite semnale către corpul tău despre aproape tot ceea ce simți, inclusiv emoții și durere, iar multe dintre aceste semnale călătoresc către tractul digestiv. De fapt, intestinul tău și creierul sunt mai conectate între ele decât orice alte sisteme ale corpului, datorită numărului mare de celule nervoase din intestine.

Nervul vag, care merge de la creier până la intestin și mai departe, este principala autostradă pentru acest schimb de informații. Comunicarea pe axa intestin-creier nu doar că influențează digestia, dar poate afecta și sensibilitatea la durere, funcția cognitivă și sistemul imunitar. Un studiu amplu a constatat că persoanele cu sindrom de intestin iritabil (IBS) sever aveau de două ori mai multe rate de depresie și anxietate comparativ cu persoanele fără IBS.

Intestinul este un centru de hormoni

Nervii nu sunt singura modalitate prin care abdomenu și restul corpului comunică. Mulți hormoni (inclusiv insulina, care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, și GLP-1, hormonul imitat de medicamentele populare pentru diabet și pierderea în greutate) sunt produși în stomac sau intestin sau se leagă de receptorii de acolo care le permit să își îndeplinească funcția.

Acești hormoni influențează aproape toate aspectele sănătății fizice și mentale, contribuind la afecțiuni precum diabetul, obezitatea, cancerul și alte tumori, precum și anxietatea. De asemenea, intestinul furnizează aproximativ 95% din hormonul care reglează starea de spirit, serotonina, ceea ce ar putea explica de ce o dietă sănătoasă poate avea un impact pozitiv asupra stării de spirit.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”