Județul unde românii veniți în concediu din străinătate au luat cu asalt spitalul pentru a nu plăti pentru analize

Sute de români, care lucrează în străinătate, au venit acasă în concediu și au luat cu asalt un spital județean pentru a beneficia de gratuitate.
  • Publicat:
Județul unde românii veniți în concediu din străinătate au luat cu asalt spitalul pentru a nu plăti pentru analize

Veniți acasă, în România, pentru concediul de vară, sute de români au profitat de ocazie pentru a-și face analizele, iar pentru că acest lucru costă au găsit o metodă pentru a beneficia de gratuitate. Astfel, ei își iau familiile și merg la Unitatea de Primiri Urgențe, acolo unde știu sigur că vor fi consultați, iar în cazul în care într-adevăr au probleme de sănătate, știu că vor beneficia de analize medicale gratuite.

Totul se întâmplă în județul Botoșani, acolo unde numărul pacienților care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinci Județean de Urgență a crescut considerabil în ultimele săptămâni.

Românii veniți acasă în concediu nu merg la UPU doar pentru ei, ci își duc și rudele pentru a le verifica starea de sănătate.

„Vin acasă după un an-doi şi li se pare că părinţii sau bunicii au anumite probleme de sănătate. Într-o noapte eram de gardă şi o doamnă de vârstă medie, care vorbea jumătate italiană, jumătate română, s-a prezentat cu tatăl în Urgenţe. Diverse probleme cronice. Spre dimineaţă, când am ieşit din gardă o văd la triaj pe aceeași doamnă şi m-am mirat, deoarece ştiam că tatăl fusese deja preluat în consultaţie. De această dată, însă, femeia era cu mama. O adusese şi pe aceasta la o consultaţie”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD pentru monitorulbt.ro.

Astfel, numărul consultațiilor a crescut de la o medie de 180-190 pe zi la peste 220.

„Suntem pe o pantă ascendentă. În ultima perioadă am depășit 200 de prezentări la 24 de ore, chiar 216 pe data de 26, 220 pe 19 şi vârful de 235 pe data de 12 august. Destul de mulți. Pacienți cu diferite grade de afectare, pacienți care sunt cronici, cu acutizări, pacienți care sunt reale urgențe, pacienți pe care trebuie să-i consultăm, să le oferim îngrijiri medicale de specialitate. Motivul creșterii poate fi și prezența străinilor, iar al doilea ar fi că deplasarea către medicul de familie ar presupune un timp prelungit de așteptare pentru rezolvarea cazului și atunci cel mai simplu pentru ei este să se prezinte în serviciul de urgență. Ne facem datoria în continuare cu maximă responsabilitate. Sperăm să nu avem incidente neplăcute”, a precizat medicul primar în medicina de urgenţă Ramona Elena Guraliuc, medicul şef al UPU-SMURD pentru jurnaliștii de la Monitorul de Botoșani.

Sursa foto: Hepta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”