Testul de sânge „revoluționar”, care poate detecta cancerul de prostată în 15 minute cu o precizie de 90%

Un nou test de sânge, considerat de unii cercetători drept "revoluționar", ar putea detecta cancerul de prostată în 15 minute, cu o precizie de 90%.
  • Publicat:
Testul de sânge

Cercetătorii de la Universitatea Aston, Birmingham (Marea Britanie), au dezvoltat o nouă metodă care analizează structurile cristaline din sângele deshidratat.

Profesorul Igor Meglinski a declarat, potrivit publicației The Sun, că tehnica noninvazivă poate detecta cancerul de prostată înainte de apariția simptomelor, cu o precizie de până la 90%.

„Această descoperire deschide noi căi pentru diagnosticarea și monitorizarea cancerului, reprezentând un salt substanțial în medicina personalizată și oncologie”, a declarat profesorul de la Universitatea Aston.

În prezent, nu există niciun program național de screening pentru cancerul de prostată, iar testul de sânge standard, care măsoară nivelurile unei proteine numite antigen specific prostatei (PSA), nu este suficient de precis.

Pentru a diagnostica boala, sunt adesea necesare teste suplimentare, cum ar fi examene rectale și biopsii de țesut, care pot fi incomode și invazive.

Pentru studiu, publicat în revista Scientific Reports, echipa de cercetare a analizat 108 mostre de sânge uscat de la voluntari sănătoși, precum și de la cei care aveau cancer de prostată.

Cercetătorii au examinat structurile proteinelor din probele de sânge utilizând o tehnică cunoscută sub numele de noua reconstrucție a imaginii bazată pe polarizare.

Ei s-au concentrat asupra modului în care proteinele își schimbă forma 3D și se unesc în stadiile incipiente ale bolii, efectuând o analiză detaliată strat cu strat a frotiurilor de sânge uscat.

Această etapă este crucială pentru identificarea diferențelor semnificative între probele sănătoase și cele canceroase, au mai declarat cercetătorii.

Profesorul Igor Meglinski a declarat că întregul proces, inclusiv timpul de uscare, durează până la 15 minute. El a mai precizat că rezultatele au o rată de precizie de 90% în diagnosticarea precoce a cancerului de prostată, mult mai mare decât metodele de screening existente, și că prezintă „un potențial imens pentru revoluționarea diagnosticării cancerului”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”