Ce conține, de fapt, parizerul de pasăre de la Lidl, Penny, Kaufland, Auchan sau Metro

Un studiu realizat de InfoCons pe parizerul de pasăre vândut în magazine precum Lidl, Penny, Kaufland, Auchan sau Metro a arătat ce conține, de fapt, produsul cumpărat de mulți români.
  • Publicat:
Ce conține, de fapt, parizerul de pasăre de la Lidl, Penny, Kaufland, Auchan sau Metro

Parizerul de pasăre este, în general, ieftin și căutat de mulți dintre românii care își fac cumpărăturile în magazinele unor lanțuri precum Lidl, Penny, Kaufland, Auchan, Metro sau Carrefour. Mai bine de un kilogram de parizer de pasăre costă aproximativ 10-15 lei, astfel că este la mare căutare.

Totuși, puțini sunt cei care se și uită pe eticheta acestui produs, pentru a afla ce mănâncă, de fapt.

InfoCons a publicat un studiu privind etichetele parizerului de pasăre, ia rezultatele sunt cel puțin îngrijorătoare, mai ales că toate produsele analizate conțin E-uri și zaharuri.

În total au fost analizate 10 de produse, de la următorii producători/distribuitori:

  • Goodies Meat Production SRL , comercializat sub brandul Baroni de catre Lidl
  • Agro-Ardeal SRL , comercializat sub brandul Casa Gustului de catre Penny
  • Cris-Tim Family Holding SRL , comercializat sub brandul Gustoso de catre Kaufland
  • Elit SRL , comercializat sub brandul Premia
  • Metro Cash&Carry Romania SRL , comercializat sub brandul ARO
  • Auchan Romania SA , comercializat sub brandul Auchan
  • Lidl Discount SRL , comercializat sub brandul Baroni
  • Carrefour Romania SA , comercializat sub brandul Simplu
  • Rewe Romania SRL , comercializat sub brandul Casa Gustului
  • Kaufland Romania SCS , comercializat sub brandul Gustoso
  • Profi Rom Food SRL , comercializat sub brandul Proxi

Mărcile de produse tip parizer de pasăre care au făcut obiectul acestui studiu au fost:

  • Parizer cu carne de pasare ARO 500 g
  • Parizer cu piept de pui Auchan 500g
  • Parizer cu carne de pasare Auchan 1kg
  • Miniparizer de pasare Baroni 500 g
  • Parizer taranesc cu piept de pui Baroni 500 g
  • Parizer cu carne separata mecanic de pasare Simplu 500 g
  • Parizer cu carne de pasare Casa Gustului 500 g
  • Parizer cu carne de pasare Gustoso 500 g
  • Parizer cu pasare Premia 1 kg
  • Parizer cu carne de pasare Proxi 1kg

Studiul InfoCons a arătat că, în ceea ce privește procentul de carne de pasăre din produse, acesta variază semnificativ. Astfel, cele mai ridicate valori au fost înregistrate de parizerul Proxi și Auchan (75% carne de pasăre), urmate de Baroni Miniparizer, Casa Gustului și Gustoso (70% carne de pasăre). Cele mai mici cantități de carne conține parizerul Premia, care are doar 10% carne de pasăre.

Mărcile de parizer cu carne de pasare după procentajul de conţinut de carne:

  • ARO Parizer cu 61 % carne de pasare
  • Auchan Parizer cu 55% piept de pui
  • Auchan Parizer cu 75% cu carne de pasare
  • Baroni Miniparizer cu 70% carne de pasare
  • Baroni Parizer taranesc cu 60% piept de pui și 5% carne de pasare
  • Simplu Parizer cu 34% carne sepata mecanic de pasare
  • Casa Gustului Parizer cu 70% carne de pasare
  • Gustoso Parizer cu 70% carne de pasare
  • Premia Parizer cu 10% carne de pasare
  • Proxi Parizer cu 75% carne de pasare

Ingrediente principale pentru parizerul de pasăre vândut în magazinele din România

Studiul a mai dezvăluit că toate produsele analizate au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar 80% dintre ele au în compoziție apă și carne de pui, în special piept de pui.

De asemenea, toate produsele conțin nitrit de sodiu(E250). Acesta este un aditiv alimentar din categoria conservanților, produs prin procedee chimice din azotatul de sodiu sau extras din zăcăminte naturale, deoarece se prezintă și ca mineral natural. Este o pulbere de culoare albă, eficientă împotriva bacteriei Clostridium botulinum. În stomac, în prezenţa proteinelor, nitriţii formează nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen. De asemeni, ei reacţionează cu hemoglobina, distrugând-o. Hemoglobina copiilor, în comparaţie cu hemoglobina adulţilor este mult mai sensibilă faţă de nitriţi, motiv pentru care copiii nu ar trebui să consume produse conţinând acest aditiv. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor de pe alimente.

Ingrediente principale pentru parizerul de pasăre vândut în magazinele din România

  • Din punct de vedere ingredientului principal:
    • 100% au în compoziție prim ingredient carnea/pieptul de pasăre / de pui
    • 80% au în compoziție apa, fiind și cel de-al doilea ingredient
  • Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
    • 90% au în compoziție apă
    • 30% au în compoziție sorici
    • 20% au în compoziție slănină
    • 20% au în compoziție proteină animală din / de porc
  • Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în parizerul de pasăre:
    • 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
  • Numericul de aditivi alimentari variază între 3 – 10 :
    • 10% din produse au în compoziție 10 E-uri
    • 30% din produse au în compoziție 6 E-uri
    • 10% din produse au în compoziție 5 E-uri
    • 20% din produse au în compoziție 4 E-uri
    • 30% din produse au în compoziție 3 E-uri

Ingrediente principale pentru parizerul de pasăre vândut în magazinele din România

Mărci de parizer după numărul de aditivi alimentari

  • Parizer cu carne de pasare ARO cu 10 aditivi
  • Parizer cu carne de pasare Auchan cu 6 aditivi
  • Parizer cu pasare Premia cu 6 aditivi
  • Parizer cu carne de pasare Proxi cu 6 aditivi
  • Parizer cu piept de pui Auchan cu 5 aditivi
  • Miniparizer de pasare Baroni cu 4 aditivi
  • Parizer taranesc cu piept de pui Baroni cu 4 aditivi
  • Parizer cu carne de pasare Simplu cu 3 aditivi
  • Parizer cu carne de pasare Casa Gustului cu 3 aditivi
  • Parizer cu carne de pasare Gustoso cu 3 aditivi
  • Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
    • 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
    • 70% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450);
    • 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300).
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: