Agenția Australiană de Protecție împotriva Radiațiilor și Siguranță Nucleară (ARPANSA), la solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a realizat o amplă analiză a peste 5.000 de studii pentru a investiga legătura dintre utilizarea telefoanelor mobile și riscul de cancer.
Recenzia, publicată marți, s-a concentrat pe cancerele sistemului nervos central, inclusiv tumorile cerebrale, glanda pituitară, meningele și tumorile glandelor salivare.
În ciuda creșterii masive a utilizării tehnologiei mobile în ultimele decenii, studiul nu a identificat o creștere corespunzătoare a incidenței diagnosticului de cancer cerebral sau a altor tipuri de tumori investigate. Acest lucru se aplică chiar și celor care folosesc telefoanele mobile de mai bine de zece ani sau efectuează apeluri telefonice lungi, conform analizei care a evaluat date din perioada 1994-2022.
Lucrarea, evaluată de 11 anchetatori din 10 țări, a inclus 63 de studii esențiale și a analizat efectele radiofrecvenței utilizate nu doar de telefoanele mobile, dar și de alte dispozitive precum televizoare, monitoare pentru copii și radare. Mark Elwood, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland și coautor al studiului, a subliniat că „niciuna dintre întrebările majore studiate nu a arătat riscuri crescute”. Analiza a inclus și riscurile legate de utilizarea transmițătoarelor și expunerea profesională la radiații.
Această recenzie se adaugă altor cercetări anterioare și confirmă poziția OMS și a altor autorități internaționale de sănătate, care nu au găsit dovezi concludente privind efectele negative ale radiațiilor emise de telefoanele mobile asupra sănătății.
În prezent, radiațiile telefoniei mobile sunt clasificate ca „posibil cancerigene” (clasa 2B) de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), o categorie utilizată atunci când nu poate fi exclusă o posibilă legătură. Cu toate acestea, grupul consultativ al agenției a solicitat o reevaluare a acestei clasificări, având în vedere noile date disponibile după ultima evaluare din 2011.
Astfel, până în prezent, nu există dovezi care să susțină un risc crescut de cancer asociat utilizării acestor dispozitive. Totuși, specialiștii în sănătate publică și cercetătorii continuă să monitorizeze datele pentru a asigura protecția sănătății publice în contextul tehnologiei în continuă evoluție.
Sursă foto – setofotografias / Envato