Greutatea ghiozdanului, un pericol pentru sănătatea coloanei școlarului: „Sunt o sumedenie de norme obligatorii de care trebuie să țină cont părinții atunci când aleg ghiozdanul copilului”

Greutatea ghiozdanului poate afecta, atât pe termen lung cât și pe termen scurt, sănătatea coloanei școlarului.
  • Publicat:
Greutatea ghiozdanului, un pericol pentru sănătatea coloanei școlarului: „Sunt o sumedenie de norme obligatorii de care trebuie să țină cont părinții atunci când aleg ghiozdanul copilului”
Greutatea ghiozdanului, un pericol pentru sănătatea coloanei școlarului. „Sunt o sumedenie de norme obligatorii de care trebuie să țină cont părinții atunci când aleg ghiozdanul copilului”

Greutatea ghiozdanului poate afecta, atât pe termen lung cât și pe termen scurt, sănătatea coloanei școlarului.

Fie că este nepotrivit ca și dimensiuni, fie că este prea greu, fie că este purtat necorespunzător, ghiozdanul se poate transforma din accesoriu obligatoriu, în pericol real.

Afecțiuni întâlnite la copiii de 7-15 ani, produse de greutatea ghiozdanului

Dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie și Traumatologie, confirmă faptul că sunt din ce în ce mai mulți copii care au probleme cu postura, care au dureri de spate și modificări vizibile ale coloanei vertebrale.

„Cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la copiii cu vârsta între 7-15 ani sunt scoliozele – deformarea coloanei în formă de S. Coloana este împărțită în colonă cervicală, toracală, lombară, sacrală și coccigiană, iar cele mai frecvente deformări apar la nivelul coloanei toraco-lombare.

Din cauza greutății crescute a ghiozdanului, a modului în care copiii poartă ghiozdanul sau chiar a ghiozdanului în sine, apar zone de suprasolicitare ce împing coloana vertebrală în direcții greșite, care duc, în timp, la deformarea ei.

Umerii, șoldurile și genunchii sunt articulațiile suprasolicitate atunci când școlarul cară ghiozdanul greșit. Acel ghiozdan care depășește greutatea permisă pentru vârsta și kilogramele pe care le are, afectează creșterea corectă a copilului.”, declară dr. Tarek Nazer.

Greutatea maximă a ghiozdanului

Studiile spun că, pentru a fi în siguranță, greutatea maximă a ghiozdanului nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului și, obligatoriu, trebuie să fie purtat pe ambii umeri, nu pe unul singur așa cum se face de obicei.

Sunt o sumedenie de norme obligatorii de care trebuie să țină cont părinții atunci când aleg ghiozdanul copilului. În primul rând, trebuie să aibă un spate căptușit, pentru a se mula pe curbura spatelui. Materialul din care este confecționat ghiozdanul trebuie să fie ușor; Mânerele ghiozdanului trebuie sa fie rezistente la încărcături; Curelele trebuie să fie confecționate din material elastic, să aibă o lățime de cel puțin 4 cm, căptușite, pentru a dispersa greutatea și să permită ajustarea acestora după înălțimea copilului; Să aibă o centură la brâu.

De asemenea, este important ca accesoriul pentru școală să aibă dimensiunile potrivite în funcție de vârsta și înălțimea copilului. Este de preferat, atunci când acesta are un drum lung de parcurs, să facă pauze și să dea ghiozdanul jos. După 10-15 minute de mers, trebuie să-și relaxeze coloana și umerii. Trebuie să acordăm o atenție mare copiilor care suferă de probleme de coloană, înainte de a începe școala, și celor care suferă de scolioză, cifoză sau alte deformități ale coloanei. Ei sunt mult mai predispuși la avansarea afecțiunii dacă nu respectă regulile și indicațiile unui medic ortoped”, explică medicul în continuare.

Foarte important, continuă dr. Tarek Nazer, este ca părinții să-și întrebe copiii dacă simt dureri la nivelul spatelui sau senzații de amorțeală, la nivelul mâinilor, atunci când se întorc de la școala, pentru a exclude compresia arterelor și a nervilor de către curelele de susținere.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”