Placebo nu sunt doar pastile cu zahăr deghizate în medicamente, ci au efecte reale, spun specialiștii

În medicină, un placebo este un „medicament” care nu conține ingrediente active și care poate fi, de exemplu, un comprimat de zahăr.
  • Publicat:
Placebo nu sunt doar pastile cu zahăr deghizate în medicamente, ci au efecte reale, spun specialiștii

Efectul placebo se referă la impactul pe care placebo îl poate avea asupra unei persoane. Chiar și un medicament inactiv poate determina o îmbunătățire a stării de sănătate.

Puterea efectului placebo este considerată a fi un fenomen psihologic și apare atunci când pacientul se așteaptă că medicamentul pe care îl ia să îi tratează boală, deși nu este medicament adevărat.

„În medicină, efectul placebo reprezintă apariția unui efect terapeutic prin administrarea de tablete fără ingredient activ (placebo) sau așa-numitele tratamente simulate. Cu toate acestea, este important de reținut că pacienții nu știu despre aceasta și cred că primesc medicamentul. Efectul nocebo este efectul invers, și anume că unul sau mai multe efecte secundare pot apărea ca urmare a administrării unui placebo”, spune Prim. Dr. Camel Kopty – specialist în medicină internă și șef al secției de gastroenterologie la Wiener Privatklinik.

Exemple de afecțiuni cu răspunsuri pozitive la efectul placebo

„Mai multe studii au arătat că placebo poate avea un anumit efect asupra pacienților. Deși acest lucru poate părea impresionant, nu toți subiecții au răspuns”, spune Kopty.

Următoarele probleme și afecțiuni medicale au demonstrat răspunsuri pozitive la efectul placebo:

Durere

Placebo se crede că acționează în două feluri: fie produsul placebo inițiază eliberarea de analgezice naturale numite endorfine, fie modifică percepția individului asupra durerii.

Depresie și anxietate

Se crede că efectul antidepresivelor depinde în mare măsură de efectul placebo. 8 studii au scos la iveală că, pe o perioadă de 12 săptămâni, antidepresivele placebo au fost eficiente, demonstrând impactul potențial de lungă durată.

Tuse

O analiză a mai multor studii pe medicamente pentru tuse a constatat că „85% din efectul de reducere a tusei este produs de placebo și doar 15% este atribuit ingredientului activ”.

Boala Parkinson

O analiză a 11 studii clinice a demonstrat că 16% dintre participanții cu boala Parkinson din grupurile care au luat medicamente placebo au prezentat îmbunătățiri semnificative care au durat, uneori, timp de 6 luni. Efectul pare să se datoreze parțial eliberării de dopamină.

Epilepsie

Participanții la studiile asupra medicamentelor antiepileptice au avut o rată de răspuns la placebo de la 0 la 19%. Un „răspuns placebo” pentru acest studiu a fost definit ca o scădere cu 50% a frecvenței convulsiilor.

FOTO: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult