Experiment promițător pentru un vaccin împotriva cancerului de plămâni! Ce spun experții din Marea Britanie și care sunt șansele de vindecare

În Marea Britanie, a început un experiment clinic promițător pentru un vaccin împotriva cancerului de plămâni, folosind tehnologia mRNA similară cu cea a vaccinurilor COVID-19
  • Publicat:
Experiment promițător pentru un vaccin împotriva cancerului de plămâni! Ce spun experții din Marea Britanie și care sunt șansele de vindecare

Premieră pentru tratamentele oncologice! Un bărbat de 67 de ani din Londra a devenit primul pacient din Marea Britanie care participă la un trial clinic promițător pentru un vaccin împotriva cancerului de plămâni. Acest vaccin inovator, dezvoltat de compania germană BioNTech, utilizează tehnologia mRNA, similară cu cea folosită în vaccinurile împotriva COVID-19, pentru a instrui sistemul imunitar să identifice și să distrugă celulele canceroase.

Tehnologie avansată pentru un tratament mai eficient pentru cancerul de plămâni

Vaccinul BNT116 este proiectat să țintească specific celulele canceroase de pe suprafața plămânilor, protejând astfel celulele sănătoase și, ideal, reducând efectele secundare. Acesta conține informații despre mai mulți markeri specifici ai celulelor canceroase, instruind sistemul imunitar al pacientului să recunoască și să atace aceste celule maligne.

Studiul, care se desfășoară în 34 de centre de cercetare din șapte țări, inclusiv la University College London Hospitals NHS Foundation Trust, va recruta 130 de pacienți pentru a evalua siguranța și eficacitatea vaccinului. Această fază inițială a studiului se va concentra pe verificarea siguranței vaccinului, având potențialul de a revoluționa tratamentele pentru cancerul de plămâni.

O speranță pentru pacienții oncologici

Profesorul Siow Ming Lee, lider clinic al studiului, a declarat pentru BBC:

„Sperăm să marcăm începutul unei noi ere în tratamentele pentru cancerul de plămâni cu vaccinuri bazate pe tehnologia mRNA. În combinație cu tratamentele standard, cum ar fi imunoterapia și chimioterapia, acest vaccin ar putea oferi un boost imunitar suplimentar.”

Janusz Racz, participantul în vârstă de 67 de ani, a declarat că este deschis să încerce noi opțiuni de tratament.

„Sper că acest vaccin va oferi o apărare împotriva celulelor canceroase și că participarea mea la acest studiu va ajuta alți pacienți în viitor,” a spus Racz.

Diagnosticul său a venit în urma unei scanări medicale pentru o altă problemă, unde a fost descoperit un tumora pe plămânul drept.

Ce reprezintă acest vaccin pentru cancerul de plămâni

Dame Cally Palmer, director al NHS England, a subliniat că vaccinurile ca acestea ar putea fi „revoluționare” în prevenirea recidivei cancerului.

„Accesul la studii inovatoare, alături de alte inovații pentru diagnosticarea și tratarea cancerului mai devreme, oferă speranță pacienților,” a adăugat Palmer.

Vaccinul va fi testat pe pacienți cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC), de la stadiile incipiente înainte de chirurgie sau radioterapie, până la cazurile avansate sau recurente, și va fi administrat în combinație cu imunoterapia standard. Alte spitale din Marea Britanie implicate în trial includ Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, Velindre University NHS Trust, și Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.

În contrast cu vaccinurile tradiționale pentru prevenirea bolilor infecțioase, vaccinurile pentru cancer sunt destinate persoanelor care deja au boala. Aceste vaccinuri ajută sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase, fie prin identificarea markerilor comuni, fie prin personalizarea tratamentului pentru tumora specifică a pacientului.

Michelle Mitchell, CEO al Cancer Research UK, și-a exprimat optimismul față de deschiderea acestui nou studiu.

„Suntem încântați să vedem că un alt vaccin împotriva cancerului a fost lansat în Marea Britanie, permițând mai multor pacienți să acceseze terapii de vârf,” a spus Mitchell.

„Știința care ne-a ajutat să depășim pandemia COVID-19 continuă să prezinte promisiuni ca opțiune de tratament pentru pacienți.”

Sursă – https://www.bbc.com/news/articles/ce806ndv8neo

Sursă foto – halfpoint / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult