A crezut că are „murdărie” în ochi. De fapt, avea un cancer de piele mortal și rar care i-a forțat pe medici să-i îndepărteze globul ocular

O bătrână din Suedia a trebuit să-și scoată întregul ochi după ce plângerile unui corp străin în ochiul stâng s-au dovedit a fi un tip rar de cancer de piele.
  • Publicat:
A crezut că are

Femeia în vârstă de 81 de ani avea un subtip rar de melanom, un tip de cancer de piele, care se poate dezvolta rar la nivelul ochiului, scrie Daily Mail.

Femeie de 81 de ani, operată de melanom ocular

Cazurile de cancer de piele la ochi sunt incredibil de rare, apar doar la unul din 2 milioane de oameni pe an.

Însă femeia a fost și mai nefericită, cancerul ei de piele fiind deosebit de greu de depistat din cauza lipsei de pigmentare.

Din punct de vedere medical, aceste tipuri de cancer sunt cunoscute sub denumirea de amelanotic și apar doar în unul din 10 cazuri de melanom.

Medicii au spus că la nouă luni după operație, femeie se simte bine, fără alte semne de cancer – și folosește o proteză de înlocuire.

Alt caz, o femeie de 50 de ani cu aceeași problemă

Medicii suedezi au detaliat și un alt caz alarmant al bolii, de data aceasta la o femeie de 50 de ani, în 2022.

Femeia avusese o leziune la ochiul stâng care îi provoca disconfort cu câteva luni înainte de a căuta ajutor de la medicul de familie.

Medicul ei de familie a îndrumat-o la specialiști oftalmolog care au raportat o leziune de 2 mm pe 4,8 mm și au programat-o pentru teste mai detaliate.

Medicii nu au precizat cât de mult a așteptat femeia pentru aceste teste, dar au spus că, când s-a întors, s-a descoperit că leziunea a crescut dramatic la 4 mm pe 5 mm.

Din fericire, scanările ulterioare nu au găsit urme ale bolii, deși femeile vor trebui să fie supuse unor controale anuale pentru cancer pentru tot restul vieții.

În încheierea raportului lor, experții au spus că raritatea acestor tipuri de tumori face ca cercetarea în tratamentul și prevenirea să fie dificilă.

Ei au adăugat că această raritate înseamnă că pot fi confundați cu afecțiuni non-canceroase atât de către pacienți, cât și de către medici, un factor care poate întârzia diagnosticul.

Organizația britanică de caritate Cancer Research UK descrie melanomul ocular ca fiind „extrem de rar”, cu un tratament în principal o combinație de intervenție chirurgicală și radioterapie, care utilizează radiații pentru a ucide celulele canceroase sau potențialele celule canceroase.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult