De multe ori, acest lucru se întâmplă chiar noaptea, ceea ce face lucrurile să pară și mai complicate. Cea mai mare temere a părinţilor atunci când micuţii se confruntă cu febra este, de fapt, declanşarea convulsiilor febrile.
Febra este un semn bun, deși sperie. Este semnul că organismul luptă cu o infecție. Copiii se confruntă cu diverse infecţii comune cum ar fi răceala, viroza gastrică, gripa sau coronavirus. Aceste infecţii sunt de cele mai multe ori virale şi evoluează bine şi fără tratament. Este important ca părinții sau bunicii să monitorizeze atent temperatura corporală a copilului și să o scadă.
O nouă metodă de a ne scăpa copiii de febră începe să prindă contur pe rețelele sociale. Astfel, un creator de conținut spune că tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că cei mici poartă șosete umede și reci, care apoi trebuie acoperite cu șosete uscate, din lână. Acest fapt, potrivit acestuia, ar putea să îi ajute pe cei mici să scape de febră.
„Am fost uimiți să descoperim că șosetele reci stimulează circulația sanguină și întăresc sistemul imunitar. Corpul tău încearcă să încălzească șosetele reci, ceea ce favorizează un flux sanguin mai bun și contribuie la reducerea naturală a febrei”, se arată în dreptul unui clip pe Instagram.
Vezi această postare pe Instagram
Cu toate acestea, specialiștii avertizează că, deși metoda poate oferi o senzație temporară de răcire și confort, nu există dovezi științifice care să confirme eficacitatea acesteia în reducerea febrei.
Doctorul Haricharan, de la Departamentul de Medicină Internă la Gleneagles Hospitals, din Hyderabad, ne explică că această metodă nu este tocmai eficientă și rămâne necesară să mergem la medic, pentru tratamente adecvate.
„Remediile la domiciliu, cum ar fi metoda ‘șosetelor umede;, pot oferi o ușurare temporară, dar nu pot înlocui tratamentele medicale convenționale. Este esențial să monitorizăm cu atenție febra, în special la copii, și să consultăm un medic atunci când este necesar. În caz de febră semnificativă sau persistentă, este important să căutăm asistență medicală pentru un diagnostic și tratament adecvat”, avertizează medicul.
Un studiu realizat de Societatea Naţională a Medicilor de Familie din România, arată că jumătate dintre părinţii români tratează durerea şi febra copiilor cu vârsta între 7 şi 12 ani cu medicamente nepotrivite vârstei lor. Iată un scurt ghid pentru a măsura corect și scădea febra la copii. Dacă copilul are semne de febră, nu intrați în panică.
Asigurați-vă că bea suficiente lichide. În caz de nevoie, îi puteți da apa cu lingurița etc. Este important să fie hidratat! Lapte matern sau formulă, supe, compoturi, ceaiuri sunt recomante – în funcție de vârstă.
Nu puține sunt cazurile în care nou-născuți, copii mici au ajuns la URGENȚĂ la spital din cauza unor leacuri din popor pentru scăderea febrei precum învelirea copilului într-un prosop îmbibat cu spirt, oțet. Acestea pot duce la arsuri ale pielii, inhalarea de alcool, pătrunderea alcoolului în corp etc.
Dacă febra nu scade, este timpul să administrați (în acord cu medicul pediatru) un medicament de tipul paracetamol sau ibubrofen. În funcție de greutatea copilului, medicul va prescrie concentrația. Cele mai ușor de administrat, dar și eficiente sunt aceste medicamente sub formă de supozitoare.
Atenție, aspirina, deși este cunoscută ca medicament ce se administrează în cazul în care apare febra, nu se administrează copiilor. De asemenea, nu administrați medicante ale fraților etc.
Sursă foto: Shutterstock.