Acizii grași omega-3 joacă un rol crucial în multe sisteme ale organismului, inclusiv în funcționarea inimii, creierului și articulațiilor. Aceste grăsimi sănătoase se găsesc într-o varietate de alimente, precum pește, semințe de in și nuci și sunt cunoscute pentru proprietățile antiinflamatorii și pentru potențialul lor de a reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și chiar artrita.
În ciuda prezenței acizilor omega-3 în alimente, suplimentarea poate fi necesară pentru unele persoane, deoarece deficitul de omega-3 a fost asociat cu depresie, capacitate redusă de învățare și risc crescut de anumite tipuri de cancer.
Dacă alegi să iei un supliment, este important să maximizezi beneficiile de omega-3 prin prioritizarea biodisponibilității. Probabil te întrebi care este cel mai bun moment din zi pentru a lua omega-3 și ce alți factori trebuie să iei în considerare pentru a optimiza absorbția acestora. Așadar, iată când se ia omega-3 pentru a fi absorbit corect.
Este nevoie de mai multe cercetări pentru a oferi recomandări precise privind momentul administrării suplimentelor de omega-3, în principal pentru că măsurarea biodisponibilității este dificilă. În urma unui studiu s-au observat rezultate mai bune pentru sănătatea inimii atunci când suplimentele au fost luate la cină și rezultate mai proaste atunci când au fost luate la micul dejun, atribuind aceste rezultate ritmului circadian și oxidării acidului gastric când sunt consumate pe stomacul gol.
Pentru cei care se confruntă cu reflux gastric sau gust neplăcut de pește după ce iau omega-3, se recomandă o doză împărțită, adică jumătate înainte de micul dejun și cealaltă jumătate înainte de cină.
Cel mai important aspect este faptul că prezența grăsimilor în sistemul digestiv ajută la digestia și absorbția acestor acizi grași esențiali. Deoarece omega-3 este o grăsime solubilă, se recomandă consumul cu o masă care conține grăsimi pentru a spori biodisponibilitatea acestora. Mai exact, se recomandă să iei suplimentele de omega-3 imediat înainte de o masă care include grăsimi sănătoase. În acest fel, se evită uleiul care „plutește” în stomac și se favorizează amestecul cu masa pentru o digestie mai bună.
Absorbția acizilor omega-3 este mai bună atunci când sunt consumați împreună cu o masă, deoarece corpul nostru produce enzimele care descompun grăsimile.
Sursa foto: Shutterstock
Sursă: Eatingwell.com/