Dezvăluirea se arată într-un studiu recent publicat în revista Clinical Nutrition.
Cercetătorii au analizat consumul alimente ultraprocesate a aproape 312.000 de persoane din opt țări europene. Participanții au fost urmăriți timp de aproximativ 11 ani în medie – în acest timp, aproape 15.000 au dezvoltat diabet de tip 2.
„Acest studiu confirmă că nu toate alimentele clasificate ca fiind ultraprocesate sunt la fel în ceea ce privește riscurile pentru sănătate asociate cu acestea”, a declarat autorul principal Rachel Batterham, profesor de obezitate, diabet și endocrinologie la University College London.
Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) definește un aliment procesat ca fiind unul care a suferit modificări ale stării sale naturale, adică orice produs agricol brut supus spălării, curățării, măcinarii, tăierii, tocatului, încălzirii, pasteurizării, albirii, gătirii, conservării, congelării, uscării, deshidratării, amestecării, ambalării sau alte proceduri care modifică alimentele din starea lor naturală.
Alimentele care sunt procesate pot include adăugarea altor ingrediente, cum ar fi conservanți, arome, nutrienți și alți aditivi alimentari sau substanțe aprobate pentru utilizare în produsele alimentare, cum ar fi sarea, zaharurile și grăsimile.
Alimentele ultraprocesate au multe ingrediente adăugate, cum ar fi zahăr, sare, grăsime, coloranți artificiali, arome, conservanți, stabilizatori, și agenți de gelifiere etc. Alimentele ultraprocesate sunt obținute în principal din substanțe extrase din alimente, cum ar fi grăsimi, amidon, zaharuri, grăsimi hidrogenate și proteine hidrolizate.
Cercetătorii au împărțit alimentele ultraprocesate în nouă grupuri:
Alimentele ultraprocesate sunt cele care au formule industriale cu mai mult de cinci ingrediente, care conțin de obicei substanțe suplimentare, precum zahăr, grăsimi, sare și aditivi.
Alimentele ultraprocesate care au fost consumate în cea mai mare proporție au fost: băuturile cu zahăr (35%), dulciurile (19%), alimentele ready-to-eat (16%) și carnea procesată (12%).
Carnea procesată a fost deja clasificată ca fiind cancerigenă de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC).
Printre persoanele care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate aceste alimente reprezentau aproape un sfert din dieta lor. Băuturile îndulcite au reprezentat aproape 40% din aportul lor de alimente ultraprocesate și 9% din dieta lor generală.
S-a demonstrat că cantități mari de zahăr din sânge dăunează celulelor, declanșând astfel inflamația cronică, care a fost asociată cu boli de inimă, diabet, boli hepatice și cancer.
Sursă foto: Shutterstock.