Comisia Europeană vrea să interzică fumatul în spații exterioare, chiar și la terase

Un draft de proiect de lege al Comisiei Europene prevede interzicerea fumatului în spații exterioare, chiar și la terase sau baruri.
  • Publicat:
Comisia Europeană vrea să interzică fumatul în spații exterioare, chiar și la terase

Comisia Europeană va recomanda interzicerea fumatului la terasele cafenelelor, în stațiile de autobuz și în grădinile zoologice, iar planurile vizează și produsele fără nicotină, potrivit unui document obținut de Euronews.

Planurile, care urmează să fie adoptate de executivul UE, ar extinde orientările actuale din 2009 menite să reducă expunerea la fumatul pasiv în locurile publice, la locurile de muncă și în transportul public.

Cea mai recentă versiune a proiectului – care poate fi încă modificată – urmărește să elimine din spațiile publice toți aerosolii, nu doar fumul de țigară, reflectând preocupările tot mai mari cu privire la riscurile pentru sănătate pe care le prezintă noile produse din tutun, cum ar fi vapoarele.

Orientările nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar oferă un cadru pe care statele membre trebuie să îl urmeze ca parte a eforturilor mai ample de reducere a cancerului provocat de tutun. Comisia susține că în primii câțiva ani de punere în aplicare, în perioada 2009-2012, s-a înregistrat deja o scădere a expunerii.

O caracteristică esențială a propunerii este extinderea interdicțiilor de fumat la diverse spații în aer liber, care până în prezent a fost reglementată de la caz la caz în fiecare stat membru.

„Nivelul de acoperire a normelor privind interzicerea fumatului variază foarte mult în funcție de tipul de medii fără fum, iar nivelul general de acoperire a spațiilor exterioare în politicile privind interzicerea fumatului este scăzut”, se arată în documentul Comisiei Europene, pentru a justifica necesitatea unor protecții mai largi în spațiile publice.

Conform noilor orientări, zonele exterioare sau semi-exterioare – definite ca spații parțial acoperite sau închise, cum ar fi acoperișurile, balcoanele, verandele și terasele – asociate cu unități de servicii, cum ar fi restaurantele, barurile și cafenelele, ar trebui să devină zone fără fum de tutun.

Centrele de transport public, inclusiv stațiile de autobuz și aeroporturile, ar fi, de asemenea, vizate, iar fumatul ar fi, de asemenea, interzis în zonele exterioare legate de locurile de muncă, spitale și aziluri.

Zonele de recreere în care sunt prezenți copii, inclusiv locurile de joacă publice, parcurile de distracții, piscinele și grădinile zoologice, sunt, de asemenea, incluse, la fel ca și spațiile de învățământ, de la grădiniță până la universitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”