Alexandru Rafila, apel către populație să se vaccineze antigripal. Românii pentru care prețul e compensat 50%

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, anunță că vaccinul antigripal se găseşte deja în farmacii şi, în contextul în care începe sezonul gripal, amintește românilor că se pot imuniza antigripal la medicii de familie.
  • Publicat:
Alexandru Rafila, apel către populație să se vaccineze antigripal. Românii pentru care prețul e compensat 50%

”Îl începem acum. Începe sezonul. (…) Invităm lumea să se prezinte la cabinetele medicilor de familie pentru prescripţia vaccinului gripal”, a declarat, marţi, Alexandru Rafila.

Vaccinul antigripal se găsește deja în farmacii de la începutul lunii septembrie. Vaxigrip are preţ impus de 68 de lei, Influvac are de asemenea preţ impus, 64,48 lei, iar vaccinul Fluenz, care se administrează intranazal la copii, costă aproximativ 124 de lei, eliberându-se în regim compensat 100%.

În cazul celor cu vârsta de peste 45 de ani şi mai mică de 65 de ani care nu suferă de nicio boală şi vor să se imunizeze vaccinul este compensat 50%.

Cine poate fi vaccinat antigripal gratuit

Cine poate fi vaccinat antigripal gratuit

Ministrul Sănătății a amintit că există categorii care beneficiază de gratuitate pentru vaccinul antigripal: copiii până la 18 ani, persoanele cu vârste peste 65 de ani şi cele cu boli cronice peste 45 de ani, dar şi femeile gravide.

Vaccinul antigripal trebuie realizat anual

Vaccinul antigripal este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei și a complicațiilor acestei boli. El trebuie realizat anual, deoarece tulpinile virusului gripal se pot schimba, pe de o parte, astfel încât compoziția vaccinului este la rândul ei modificată de la un an la altul, iar eficiența acestuia nu este permanentă, ci doar temporară.

Vaccinul antigripal administrat din timp este deosebit de importantă pentru categoriile vulnerabile, cum ar fi persoanele peste 65 de ani, femeile însărcinate, profesioniștii din domeniul sănătății, copiii și persoanele cu afecțiuni medicale cronice. În acest sens, experții recomandă vaccinarea împotriva gripei înainte de începerea circulației virusurilor gripale.

Vaccinarea, chiar şi după începerea sezonului gripal, poate oferi o protecție adecvată, deoarece gripa poate circula până în luna martie sau chiar mai târziu.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”