Ileana Badiu, despre momentul în care a aflat că este la menopauză. „M-am dus să-mi fac o tomografie, pentru că nu știam ce se întâmplă cu mine”

Ileana Badiu a fost invitată într-un live pe contul de Instagram „Ce se întâmplă, Doctore?” pentru a vorbi despre ABC-ul femeilor la menopauză.
  • Publicat:
Ileana Badiu, despre momentul în care a aflat că este la menopauză. „M-am dus să-mi fac o tomografie, pentru că nu știam ce se întâmplă cu mine”
Ileana Badiu, despre momentul în care a aflat că este la menopauză

Ileana Badiu a fost invitată într-un live pe contul de Instagram „Ce se întâmplă, Doctore?” pentru a vorbi despre ABC-ul femeilor la menopauză, ocazie cu care a povestit experiența pe care a avut-o cu menopauza precoce, dar și cum au afectat-o simptomele care au plimbat-o de la un medic la altul, fără să știe că se putea instala menopauza.

Cum și-a „biciuit” corpul Ileana Badiu, în perimenopauză

Ileana Badiu a menționat că și-ar fi dorit să știe că intră la menopauză pentru a nu-și mai „biciui” atât de mult corpul. Întrebată ce a însemnat pentru ea asta, dar și ce i-ar fi plăcut să facă pentru ea în acea perioadă de tranziție, în care știe că urmează să intre la menopauză, invitata emisiunii a spus:

„Uite, de exemplu, aici intervin niște lucruri atunci când îți scade estrogenul, îți scade și progesteronul și ulterior și testosteron, alături de mulți alți hormoni. În fine, vorbesc acum despre principalii. Asta înseamnă așa că scăderea de estrogen îți de ceva care se cheamă degenerare cognitiv-cerebrală, într-un limbaj medical, putem să spunem și altfel. Se cheamă brain fogginess.

Și eu pot să-ți traduc ce s-a întâmplat la mine. O confuzie mentală așa de nasoală, încât eu așa am aflat că sunt la menopauză. Pentru că m-am dus să-mi fac o tomografie, pentru că nu știam ce se întâmplă cu mine. Nu-mi găseam cuvintele, nu rețineam nimic, nu mai funcționau șinapsele, știi genul ăla. Deci, efectiv pentru cineva care lucrează și care este o persoană organizată și concentrată, nu puteam să mă concentrez. Nu puteam să dorm noaptea pentru că, mă rog, n-aveam încă bufeu, dar dormeam foarte agitat și foarte puțin și aveam insomnii. În concluzie, ce făceam era așa: să beam patru-cinci cafele pentru că încercam să-mi fac mintea să funcționeze. Nu știam că atunci când îți cade estrogenul, nu mai metabolizezi cafeina așa cum o făceai înainte.

Adică, cafeina se înjumătățește la 10h. Adică dacă beau cafea la 17:00 cum făceam eu, efectul trece peste 10h. Adică la 15:00 când eu încercam să dorm. Aveam tahicardii, adică niște bătăi nasoale de inimă pe care nu le mai avusesem înainte. În plus, atunci când scade estrogenul, asta este un efect secundar, adică apar riscurile cardiovasculare și apar aceste tahicardii pe care eu în loc să le menajez, mai biciuiam corpul cu cofeină, uneori chiar și cu energizante, că nu făceam față intelectual, mă îngrășasem.

În concluzie, nu știam că o femeie la menopauză nu-i bine să mănânce hipocaloric și să mănânce o dietă formată din iarbă verde cum mâncam eu, pentru că lipsa testosteronului te duce în punctul în care nu mai asimilezi deloc mușchi și mușchii tăi scad. Femeie la menopauză trebuie să mănânce multă proteină, dar eu nu știam treaba asta și mâncam hipocaloric și nu slăbeam și mă biciuiam și-mi era rău și nu reușeam să slăbesc și asta mă și frustra, iar starea mea psihică se degrada ș.a.m.d.

Nu reușeam să dorm și nu înțelegeam că trebuie să-mi schimb un pic viața și poate să nu mai îmi pun ședințe la ora opt dimineața, șapte dimineața, ci să încerc să dau pauză corpului meu. Deci practic un roller-coaster din toate punctele de vedere, stima de sine scăzută. În fine, tot acest pachet de efecte, de reacții, de simptome m-au dus într-un punct în care m-am biciuit neștiind ce se întâmplă cu mine și neînțelegând semnele corpului meu și nefiind informată despre ce trebuie să fac ca să nu fie bine în perioada asta”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”