Mituri despre naștere. Dr. Emel Nuraltay explică dacă forma burții indică sexul bebelușului

Invitată în emisiunea CSID Live, Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR, a demontat câteva mituri despre naștere.

„Da, aici este vorba despre disproporția cefalo-pelvică, dar care nu poate fi diagnosticată decât la termen, atunci când avem real volumul fătului și știm, dacă vreți, chiar la debutul travaliului. Putem face asta în absența circumstanțelor în care este un bazin foarte strâmt, o persoană foarte mică, o tânără de 15 ani care vă dați seama că nu are un bazin permisiv”, a explicat Dr. Emel Nuraltay.

Cezariană înseamnă naștere fără durere

„Cezariana înseamnă naștere fără durere în momentul nașterii. Înseamnă însă durere postoperator, însă gestionabilă cu ajutorul cateterului de epidurală, cum vorbeam înainte, pentru că putem apela la terapia durerii și in postpartum, montând un cateter de epidural pentru ameliorarea durerii post-operatorie”, ne-a spus specialistul.

Dacă naști prin cezariană nu-ți poți vedea copilul imediat

„Nici poveste. Îți poți vedea copilul, poți interacționa cu el, poți face chiar skin to skin atunci, acolo, în sala de operație, dacă bebelușul este în stare bună și neonatologul ni-l aduce imediat”, a explicat Dr. Emel Nuraltay.

Dacă ai burtică rătundă, vei naște fetiță

„De-a dreptul un mit. Nu, n-are nicio legătură cu forma burții”, e spus specialistul.

Urmărește integral emisiunea pe canalul nostru de Youtube pentru a află mai multe informații despre naștere.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult