O nouă recalculare de pensii pentru români. Adeverințele ar putea fi obținute gratuit

O nouă recalculare de pensii pentru români se desfășoară în perioada 1 septembrie 2024 - 1 martie 2025, însă cei interesați au nevoie de adeverințe care sunt foarte scumpe.
  • Publicat:
O nouă recalculare de pensii pentru români. Adeverințele ar putea fi obținute gratuit

În perioada 1 septembrie 2024 – 1 martie 2025, pensionarii din România se confruntă cu recalcularea pensiilor prin includerea sporurilor nepermanente și a veniturilor obținute din acordul global.

Totuși, procesul se dovedește a fi împiedicat de costurile ridicate ale adeverințelor necesare pentru dovedirea acestor venituri. În fața nemulțumirilor tot mai mari, un grup de parlamentari PNL a propus un proiect legislativ care prevede obținerea gratuită a acestor documente.

Adeverințele, o barieră financiară pentru recalcularea pensiilor

Conform legislației actuale, pensionarii care au realizat venituri din sporuri nepermanente sau acord global sunt obligați să obțină adeverințe de la arhivele legale pentru a-și recalcula pensiile. Totuși, mulți dintre ei au descoperit că prețurile practicate de firmele care gestionează aceste arhive sunt exorbitante, costul unei adeverințe pentru mai mulți ani putând ajunge chiar la mii de lei. De exemplu, pentru o perioadă de 25 de ani, prețul poate depăși 2.800 de lei fără TVA, un cost imposibil de suportat pentru mulți pensionari, mai ales pentru cei cu venituri mici.

Astfel, pentru a veni în sprijinul pensionarilor, parlamentarii PNL au înregistrat luni, la Senat, o propunere legislativă care prevede că adeverințele necesare recalculării pensiilor să fie obținute gratuit. Potrivit liderului senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, această inițiativă trebuie aprobată în procedură de urgență, astfel încât pensionarii să nu mai fie nevoiți să plătească aceste sume nejustificat de mari.

„Este inacceptabil ca pensionarii, care deja se confruntă cu dificultăți economice, să fie împiedicați să își valorifice drepturile din cauza unor costuri enorme pentru eliberarea documentelor. Această măsură va elimina barierele financiare și va permite o recalculare corectă a pensiilor”, a declarat Fenechiu.

Cum se aplică măsura?

Proiectul legislativ prevede că pensionarii cu venituri de până la 3.000 de lei vor putea solicita gratuit aceste adeverințe de venit, costul fiind decontat de către agențiile județene pentru prestații sociale. De asemenea, pentru pensionarii cu venituri între 3.001 și 6.000 de lei, costurile pentru obținerea adeverințelor se vor reduce cu 50%.

„Această împărțire este justificată de nevoia de a acorda un sprijin mai consistent celor mai vulnerabili pensionari, dar și de a oferi un ajutor semnificativ celor cu venituri medii, care, deși nu se află în sărăcie, pot resimți povara acestor costuri ridicate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Propunerea legislativă are un impact social major, vizând îmbunătățirea calității vieții pensionarilor. Pensionarii cu venituri mici, care până acum erau adesea împiedicați să obțină adeverințele necesare recalculării pensiilor din cauza costurilor, vor putea accesa aceste documente fără taxe, contribuind la un sistem de pensii mai echitabil.

„Această măsură nu doar că va elimina stresul financiar generat de taxele mari, dar va facilita și o recalculare mai rapidă și corectă a pensiilor, acolo unde este cazul. De asemenea, va reduce inegalitățile din sistemul de pensii, oferind tuturor pensionarilor acces egal la recalcularea pensiilor”, precizează documentul depus în Parlament.

Adeverințe scumpe, o problemă națională

În august 2024, Blocul Național Sindical (BNS) a semnalat problema costurilor mari pentru obținerea adeverințelor, cerând Arhivelor Naționale să stabilească tarife accesibile pensionarilor. Potrivit BNS, peste 1 milion de pensionari riscă să nu poată obține adeverințele necesare recalculării pensiilor din cauza prețurilor ridicate.

Costurile practicate de operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale sunt considerate excesive. De exemplu, emiterea unei adeverințe pentru o perioadă de 25 de ani implică un tarif administrativ fix de 101 lei, la care se adaugă 81 lei pentru fiecare an cercetat și 27 lei pentru fiecare certificat eliberat, rezultând un total de peste 2.800 de lei.

Sursă foto – zelmab / Pixabay.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult