Există un efect mai puțin cunoscut al menopauzei, în afară de bufeuri și transpirații nocturne

Intrarea la menopauză este un proces natural pe care fiecare femeie îl experimentează, însă semnele care anunță sfârșitul vieții reproductive nu sunt întotdeauna aceleași.
  • Publicat:
Există un efect mai puțin cunoscut al menopauzei, în afară de bufeuri și transpirații nocturne

În mod normal, simptomele menopauzei debutează după vârstă de 45 de ani (există și cazuri când ele încep chiar mai devreme), avansând pe măsură ce capacitatea de reproducere a organismului se apropie de final.

Printre semnele principale ale menopauzei se numără menstruatii neregulate, bufeuri, fluctuații ale stării de spirit care duc la nervozitate, anxietate sau depresie.

Senzația de gură uscată, un potențial simptom

Menopauza poate să cauzeze și scăderea densității osoase – inclusiv la nivelul spațiilor din maxilar care fixează dintîi. În cazuri rare acest lucru poate duce la slăbirea și căderea dinților, spun specialiștii citați de Mail Online.

În același timp, dentiștii avertizează că înaintarea în vârstă provoacă în mod natural retragere gingivală, ceea ce poate expune zone ale dinților care nu sunt protejate de smalt.

„Nu sunt sigur că oamenii sunt conștienți de asta. Așa cum va puteți imagina, toate acestea pot scapă de sub control”, declara medicul stomatolog și coordonatorul departamentului de medicină orală din cadrul Universității Pennsylvania.

„Cel mai important este că cele mai multe afecțiuni și probleme orale din timpul menopauzei pot fi prevenite [dacă acorzi atenție dinților tăi]”, adaugă și medicul Sally Cram, specialist parodontolog.

Sondajele au arătat că aproximativ 50% dintre femei se confruntă cu senzația de gură uscată în timp ce trec prin menopauză.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”