O bijuterie de aur, veche de 5.000 de ani, a fost găsită de un tânăr din județul Olt

O bijuterie rară de aur, veche de aproximativ 5.000 de ani, a fost găsită de un tânăr din județul Olt.
  • Publicat:
O bijuterie de aur, veche de 5.000 de ani, a fost găsită de un tânăr din județul Olt

Sâmbătă, 14 septembrie 2024, în județul Olt a fost făcută o descoperire arheologică remarcabilă. Adrian Laurențiu Manea, un tânăr de 37 de ani din localitatea Nicolae Titulescu, a găsit o piesă din aur pur, estimată a fi veche de aproximativ 5.000 de ani.

Acest artefact rar a fost găsit în apropierea localității Ghimpețeni, transformându-l pe Adrian dintr-un simplu „detectorist” într-un adevărat vânător de comori.

Piesă de aur cu o valoare impresionantă

Piesa descoperită cântărește 20 de grame și este considerată unicat în România datorită vârstei și unicitații sale. Tânărul, care a început să se ocupe de detectare de metale în urmă cu un an și jumătate, a relatat că nu a putut dormi în noaptea descoperirii, din cauza emoției și a numărului mare de mesaje primite de la colegii săi „detectoriști”.

„În noaptea aceea n-am dormit, am dormit doar trei ore. Telefonul suna non-stop”, a spus Adrian, pentru adevărul.ro, povestind cum a aflat că a găsit o adevărată comoară.

Piesa a fost găsită la o adâncime de aproximativ 25-30 de centimetri într-un teren arabil, ceea ce sugerează că ar fi putut fi pierdută relativ recent în contextul istoric.

Descoperirea a fost confirmată de către comunitatea detectoriștilor pe internet, care l-au asigurat pe Adrian că ceea ce a găsit este cu adevărat special. Deși la început tânărul nu a realizat imediat importanța piesei, după ce a postat fotografii pe rețelele de socializare și a primit feedback de la experți, a înțeles că a găsit ceva cu adevărat valoros.

Piesă de aur cu o valoare impresionantă

Piesa a fost predată autorităților

Adrian Manea a predat piesa autorităților duminică, 15 septembrie, și a precizat că nu a intervenit asupra obiectului decât pentru a-l curăța ușor cu apă.

„Primul gând a fost că am găsit niște bani, dar satisfacția de a salva un astfel de artefact pentru istoria noastră a fost mai mare”, a explicat el.

Piesa de aur, identificată ca un idol antropomorf care reprezenta o figură feminină, a fost supusă unei evaluări preliminare de către specialiști. Dr. Florin Ciulavu, arheolog la Muzeul Județean Olt, a confirmat că obiectul este unic în țară și că va fi păstrat în colecțiile muzeului.

„În țară sunt cunoscute piese similare, dar exact aceasta nu are pereche”, a declarat Ciulavu, adăugând că piesa va rămâne la muzeu și că găsitorul va fi recompensat conform reglementărilor legale.

Zona în care a fost găsită piesa a fost sigilată și va fi supusă unei cercetări arheologice aprofundate în anul următor, pentru a obține mai multe informații despre contextul istoric și cultural al descoperirii.

Sursă foto – Facebook Adrian Manea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult