Este vorba despre o tulpină atipică de holeră, iar Direcția de Sănătate Publică București a început o anchetă epidemiologică.
Din primele informații, este vorba despre un caz atipic, denumit vibrion holeric non toxigen, ceea ce înseamnă că nu vorbim de un caz clasic de holeră, acela care are o mortalitate extrem de ridicată.
Pacientul de la Spitalul Victor Babeș a avut o infecție digestivă cu o tulpină non toxigenă, care nu produce simptomele clasice și nu prezintă același risc epidemiogic ca la holeră clasică.
Ultimele cazuri de holeră clasică au fost identificate în 1994, în Deltă, potrivit rapoartelor. În ultimii ani am avut cazuri extrem de rare, spun specialiștii, și toate au fost cazuri de import.
Holera este o boală infecțioasă, cauzată de o bacterie numită Vibrio Cholerae, care se manifestă într-o varietate de feluri, toate având în principal de-a face cu tractul intestinal, diaree și vărsături. În cazul infecție cu acestă bacterie prin intestinul gros sau colon corpul ”curăță” organismul . Însă prin episoade dese de diaree se pierd apă și minerale. În urma acestui fapt poate apărea deshidratarea, dar, depletie volemica, șoc hypovolemic și în cazuri extreme chiar decesul.
Simptomele astea apar pentru ca V. Cholerae e o bacterie ce sintetizeaza o toxină urâtă care îți distruge celulele din interiorul tractului digestiv. Toxina asta ajută bacteria să se alimenteze cu conținutul celulelor distruse, dar în același timp declanșează un reflex al organismului tău, care vrea să elimine cât mai mult din ce conține, poate-poate asta duce la eliminarea ”inamicului”. Însă în același timp asta înseamnă că aruncă afară mult mai multă apă și minerale. Iar de aici pot apărea complicațiile.
Simptomele holerei apar după o perioadă de incubație de circa 48 de ore. Printre ele se numără diaree intensă, disconfort abdominal si vărsături.
Scaunele unei persoane care suferă de holeră pot conține materii fecale și bila în fazele inițiale ale bolii, însă ceea ce e super caracteristic fazelor târzii ale bolii este “scaunul în spălătură de orez”, care conține majoritar apă și mucus. Mirosul este asemănător peștelui. Prin episoadele de diaree specifice holerei se pierde multă apă. În cele mai severe forme se poate atinge un litru pe oră.
Sursa foto: Shutterstock.