Dacă suferi de aceste probleme de sănătate, nu consuma sub nicio formă nuci!

Cercetătorii au dovedit că nucile sunt sănătoase pentru organismul uman, însă pentru unele persoane chiar pot fi dăunătoare.
  • Publicat:
Dacă suferi de aceste probleme de sănătate, nu consuma sub nicio formă nuci!

Știi deja că nucile sunt incredibil de sănătoase. Gustarea crocantă este asociată cu o sănătate mai bună a inimii, colesterol mai scăzut și chiar pierdere în greutate.

Doar că nucile pot fi dăunătoare pentru anumite persoane, cum ar fi cele cu alergii, intoleranțe sau probleme biliare.

Persoanele care suferă de probleme renale ar trebui să evite nucile

Dr. Chidozie Odigwe, nefrolog, spune că nu toți pacienții cu boli renale trebuie să evite sau să limiteze nucile.

„Doar pacienții cu boală renală cronică în stadiu avansat (precum și pacienții dializăți) vor trebui să se concentreze pe limitarea (dacă nu evitarea completă) a consumului de nuci”, spune el.

Nucile sunt bogate în doi nutrienți care pot fi toxici dacă sunt consumați în cantități mari: fosforul și potasiul.

„Punctul cheie aici este că rinichiul ajută la ținerea sub control a nivelurilor noastre de fosfor și potasiu; cu toate acestea, pacienții cu boală renală cronică în stadiu avansat și cei care fac dializă, din păcate, nu au acest lux și, prin urmare, prezintă un risc ridicat de a avea niveluri excesiv de ridicate ale acestor două elemente (adică hiperfosfatemie și hiperpotasemie)”, mai explică Dr. Odigwe.

Alte afecțiuni în cazul cărora nu este recomandat consumul de nuci

Probleme gastrointestinale

Fibrele și grăsimile sănătoase din nuci, care sunt de obicei benefice, pot fi greu de digerat pentru cei cu afecțiuni gastrointestinale precum sindromul de colon iritabil (SCI), boala Crohn sau colita ulceroasă, provocând dureri abdominale, diaree sau inflamații intestinale.

Alergii/ intolerante la nuci

Chiar și o cantitate mică de nuci poate declanșa o reacție alergică severă, cunoscută sub numele de anafilaxie, care poate fi fatală dacă nu este tratată prompt. Printre simptomele unei reacții alergice la nuci se regăsesc următoarele:

  • mâncărimi,
  • urticarie,
  • umflarea buzelor, limbii sau gâtului,
  • dificultăți de respirație,
  • greață,
  • vărsături

Pe lângă alergie, există și intoleranță la nuci, care deși nu este la fel de gravă, poate cauza disconfort semnificativ. Aceasta poate aduce cu sine simptome precum:

  • balonare,
  • crampe abdominale,
  • diaree
  • flatulență.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”