Băutura „vie” care poate înlocui cafeaua. Oana Valah: „Îți dă energie, dar hrănește și bacteriile bune din intestine”

Descoperă care este băutura „vie” care poate înlocui cafeaua, dar și care este legătura dintre minte și stomac.
Băutura „vie” care poate înlocui cafeaua. Oana Valah: „Îți dă energie, dar hrănește și bacteriile bune din intestine”
Băutura „vie” care poate înlocui cafeaua. Oana Valah: „Îți dă energie, dar hrănește și bacteriile bune din intestine”

Oana Valah, nutriționist & health coach sănătate intestinală și echilibru hormonal, ne-a vorbit despre digestie și bacterii bune și, evident, nu am putut să trecem cu vederea recomandările făcute cu privire la alimentația pe care ar trebui să o avem atunci când vrem să ne hrănim bacteriile bune din intestine. Așadar, descoperă care este băutura „vie” care poate înlocui cafeaua, dar și care este legătura dintre minte și stomac.

Cum ne impactează microbiomul starea de sănătate?

Oana Valah: Microbiomul, adică totalitatea microorganismelor pe care le găzduim în intestinul nostru, joacă un rol foarte important în menținerea sănătății. Aceste microorganisme ajută la digestie și la absorția nutrienților esențiali, joacă un rol crucial în reglarea sistemului imunitar, în prevenirea bolilor autoimune și oferă protecție împotriva bolilor și a infecțiilor și influențeaza metabolismul și sănătatea mentală. Intestinul este legat de creier prin axa intestin-creier, “nervul vag”, iar dezechilibrele la nivelul microbimului pot contribui la stările de anxietate, depresie și alte afecțiuni neurodegenerative.

Ce impact ar putea avea asupra greutății?

Oana Valah: Diverse studii arată că microbiomul influențează metabolismul și poate avea un impact și asupra riscului de obezitate. Anumite tipuri de bacterii pot favoriza acumularea de grăsime, în timp ce altele pot susține menținerea unei greutăți optime.

Care sunt semnele și simptomele care indică un sistem digestiv problematic?

Oana Valah: Semnele pot fi de la cele mai comune cum ar fi balonări, constipație, dureri abdominale, greață, scaune moi până la cele mai puțin comune, sau la cele la care nu ne gândim că tot sanatate intestinala ar putea sta la baza lor, cum ar fi dezechilibre hormonale, depresie, anxietate, ADHD, probleme ale tiroidei.

Băutura „vie” care poate înlocui cafeaua

Cum putem îmbunătăți microbiomul? Ce alimente ar trebui să consumăm?

Oana Valah: Microbiomul poate fi îmbunătățit în primul rând printr-un stil de viață echilibrat, printr-o alimentație bogată în fibre (fructe, legume, leguminoase, cereale integrale). Aceste fibre hrănesc bacteriile benefice din intestin și ajută la menținerea unui microbiom sănătos.

Este indicat să consumăm alimente fermentate, precum iaurt, chefir, murături, dar și Kombucha, o băutură fermentată, ce conține culturi vii de bacterii Lactobacillus acidophilus, care ajută la diversificarea florei intestinale. Eu iubesc kombucha, pentru că este o băutură naturală, „vie”, nepasteurizată, care poate înlocui cu succes cafeaua, îți dă energie, dar hrănește și bacteriile bune din intestin. O poți lua cu tine oriunde sau te poți răsfăța cu ea la final de zi, eu una, o asociez de multe ori cu un prosecco sănătos, cu care mă recompensez după o zi plină.

Dacă vrei să ai grijă de microbiomul tău trebuie să eviți consumul de zahăr, alimente procesate, îndulcitori artificiali, aditivi alimentari pentru că acestea favorizează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare la nivel intestinal.

Recomandarea mea este să adopți un stil de viata sănătos care să includă exerciții fizice, un somn calitativ, un nivel redus al stresului și să eviți consumului de antibiotice, dacă nu este cu adevărat necesar și bineînțeles, să nu le iei după ureche.

Băutura „vie” care poate înlocui cafeaua. Oana Valah: „Îți dă energie, dar hrănește și bacteriile bune din intestine”
Oana Valah, nutriționist & health coach sănătate intestinală și echilibru hormonal

După cât timp putem vedea îmbunătățiri?

Oana Valah: Din experienta mea, îmbunătățirile apar încă din prima săptămână de schimbare a stilului de viață, a stilului alimentar și introducerea în rutina zilnică a acestor probiotice naturale, cum ar fi iaurtul și/sau Kombucha.

Cum putem elimina bacteriile rele?

Oana Valah: În funcție de dezechilibrele apărute, care diferă de la persoană la persoană, și abordarea este diferită. Însă prin simpla includere în alimentație a unor condimente cum ar fi curcuma, oregano, cuișoare, anason, scorțișoară, semințe de in sau ulei de in și ulei de dovleac, avem șanse mari să scăpăm de aceste bacterii rele și să susținem dezvoltarea celor benefice. Ador dressing-urile de salate pe bază de ulei presat la rece, îmi place in special uleiul de semințe de dovleac, dar și cel de in. Ambele sunt naturale, nerafinate și sunt o sursă bogată de acizi grași nesaturați.

De ce este important să alegem un ulei presat la rece și nerafinat? Pentru că cel normal nu are valoare nutritivă, calitățile lui se pierd prin procesul de prelucrare, pe când cel presat la rece si nefiltrat păstrează toate beneficiile semințelor din care este produs. Pe lângă acizii grași Omega 3, uleiurile presate la rece și nerafinate vin la pachet cu zinc, vitamina E, K si B-uri.

Cum arată un sistem digestiv sănătos?

Oana Valah: Un sistem digestiv sănătos înseamnă o digestie eficientă, fără balonare, dureri abdominale, arsuri sau disconfort după mese. Digestia ar trebui să fie confortabilă, fără simptome neplăcute. Dacă sistemul digestiv este sănătos tranzitul este regulat, cu scaun zilnic sau cel mult aproape zilnic.

Un sistem digestiv funcționează bine atunci când vitaminele și mineralele se absorb normal și astfel nu ne confruntam cu carențe. Pielea este sănătoasă, fără erupții, fără inflamării, imunitatea este puternică, iar nivelul de energie este optim. Practic, astfel ne dăm seama că ne bucurăm de un sistem digestiv sănătos.

Există o legătură între sănătatea tractului digestiv și sănătatea mentală?

Oana Valah: Da, așa cum am precizat și mai devreme, acestea sunt conectate printr-o axă bidirecțională, axa intestine-creier sau nervul vag. O sănătate intestinală precară, afectează și sănătatea mentală. Astfel pot apărea simptome precum depresia, anxietatea sau dificultăți de concentrare.

Ce rol joacă probioticele în tot acest tablou?

Oana Valah: Probioticele joacă un rol esențial în menținerea sănătății intestinale, ajută la refacerea echilibrului, mai ales după antibiotic, îmbunătățesc digestia, susțin sistemul imunitar și toate beneficiile pe care le avem atunci când microbiomul este echilibrat.

Când știm că avem nevoie de probiotice? Le luăm și când nu simțim nevoia?

Oana Valah: Probioticele se iau la îndemnul unui specialist, în funcție de simptome sau de administrarea de antibiotic. Acesta poate decide dacă se iau sau nu probiotice, el poate recomanda, în caz de nevoie, și un test de disbioză, pentru a suplimenta țintit. Dacă avem un stil de viață echilibrat, nu este cazul să suplimentezi cu probiotice, mai ales dacă în acest stil de viață includem și alimente fermentate sau băuturile fermentate precum Kombucha. Asta pentru că hrănești microbiomul într-un mod natural cu probiotice.  Însă dacă tu crezi că ar fi cazul să suplimentezi cu probiotice sub formă de capsule, recomandat este să consulți mai întâi un specialist.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Oana Valah - Nutriționist și Health Coach
Oana Valah este mamă, iubitoare a sportului și a alimentației sănătoase. Deși a absolvit cursurile Facultății de Drept, pasiunea pentru nutriție a făcut-o să urmeze altă cale. Din momentul în care a aflat că a rămas însărcinată cu primul copil, viața sa a luat altă turnură. Pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”