Sarcopenia, noua boală a secolului? Afectează calitatea vieții și crește riscul de mortalitate

Unul dintre cele mai tangibile efecte ale îmbătrânirii este, fără îndoială, scăderea treptată a forței și rezistenței organismului.
  • Publicat:
Sarcopenia, noua boală a secolului? Afectează calitatea vieții și crește riscul de mortalitate

Acest fenomen este cunoscut sub numele de sarcopenie.

Sarcopenia duce la numeroase probleme fizice, deoarece dispariția unei mari părți din masa musculară face ca oamenii să devină foarte fragili, să obosească rapid și, în consecință, să aibă o calitate a vieții redusă și un risc crescut de mortalitate.

Ce este Sarcopenia?

Sarcopenia este o afecțiune care poate afecta calitatea vieții pe măsură ce înaintăm în vârstă. Sarcopenia este caracterizată prin pierderea treptată și semnificativă a masei musculare și a funcției musculare, în special în perioada de trecere la vârsta adultă tânără și mai ales la vârstnici.

Vârsta înaintată, obezitatea, menopauza, aportul scăzut de proteine, condiţii patologice ce împiedică sinteza de proteine şi imobilitatea sunt consideraţi importanţi factori de risc în apariţia acestui sindrom.

Criteriile de diagnostic sunt:

  1. Masă musculară scăzută;
  2. Forţă musculară scăzută;
  3. Performanţa fizică redusă;

Pentru diagnostic se recomandă măsurarea a cel puţin doi parametri: masa şi forţă musculară. Metodele prin care se măsoară aceşti parametri trebuie individualizate.

Indicele ridicat de masă corporală, factor principal de risc pentru sarcopenie

Cel mai important factor de risc pentru sarcopenie s-a dovedit a fi ICM crescut. S-a demonstrat că femeile obeze, dar sarcopenice au factori de risc cardiovascular scăzut comparativ cu femeile obeze în postmenopauza, pentru că au nivele mai ridicate de HDL colesterol, trigliceride mai mici ca și raportul colesterol total/HDL, precum și țesut adipos visceral și abdominal mai redus.

Totuși, cercetările viitoare trebuie să evidențieze legătura dintre efectul protectiv al sarcopeniei asupra bolilor cardiovasculare, ca și legatura potențială între masa musculară și cea adipoasă.

Sarcopenia: metode de tratament

Tratamentul este în primul rând tratarea unor condiţii patologice (HTA, surplusul ponderal, diabetul, alte tulburări metabolice).

Apoi: exerciţiul fizic de creştere a forţei muscular şi alimentaţia bogată în proteine (0,8 g proteine/kg corp).

Se mai utilizează în cazuri selecţionate, terapia de supleţe cu estrogeni, sau testosteron, hormoni de creştere.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”