De ce nu e bine să bei după altcineva, din sticlă sau din pahar

Dacă în pandemie te fereai să bei după altcineva din același pahar, ce te face să crezi că acum ar fi o idee bună să faci asta?
  • Publicat:
De ce nu e bine să bei după altcineva, din sticlă sau din pahar
De ce nu e bine să bei după altcineva, din sticlă sau din pahar

Dacă în pandemie te fereai să-ți împarți lucrurile personale cu alte persoane, în special sticla de apă sau să bei după altcineva din același pahar, ce te face să crezi că acum, după ce s-au mai redus cazurile de infectări COVID-19, ar fi o idee bună să faci asta?

Ce riști dacă bei după altcineva?

Probabil atunci când te vezi cu prietenii, n-ai nicio reținere să-ți împarți băutura, dar de fiecare dată când faci asta există riscul de a lua ceva. Unele lucruri nu sunt prea îngrijorătoare (cum ar fi banala răceală), dar altele pot fi amenințătoare. Există o mulțime de tipuri diferite de microorganisme, bacterii, virusur, ciuperci și paraziți, care pot supraviețui în salivă, în timp ce altele pot supraviețui pe o suprafață uscată (cum ar fi marginea unui pahar sau deschiderea unui pai) până când sunt spălate.

Faptul că trăiești cu alți oameni, plus genul acesta de comportamente, cum ar fi împărțirea mâncării sau băuturilor, te fac vulnerabil în fața bolii. Poți lua ca exemplu studenții sau chiar elevii care și ei pot „pasa” o sticlă de suc de la unul la altul.

Sau barurile aglomerate. Aici există mai puțină ventilație și o șansă mai mare de a fi aproape de cineva care este bolnav, dar tipul de băutură nu influențează în general riscul de a contracta o boală. Ar trebui să știi că alcoolul pe care îl consumi nu va ucide germenii. Alcoolul la o concentrație ridicată, între 80% și 90%, omoară bacteriile, ciupercile și virusurile. Dar forma de alcool pe care o bem cel mai des este etanol, și concentrația acestuia este de aproximativ 12% în vin și până la 40% în băuturile spirtoase.

Riscul de a contracta o infecție depinde de persoana care are infecția, cum ar fi modul în care elimină virusul sau bacteriile și dacă virusul poate declanșa o infecție.

De ce nu e bine ca cei mici să bea unii după alții

Copiii poate că nu sunt dispuși să își împartă jucăriile, dar nu au nicio problemă să împartă germenii. Dacă un copil își lasă cutia de suc nesupravegheată, poți paria că alt copil o va ridica și va bea din ea. Împărțirea băuturilor între copii este mai riscantă decât între adulți, deoarece copiii au tendința de a avea mai multă salivă reziduală decât adulții. Dacă un copil este bolnav, atunci mai multă salivă va ajunge în băutura pe care o bea, ceea ce înseamnă că există o șansă mai mare ca particulele virale și mucusul să ajungă în băutură. Acest lucru poate duce la o șansă mai mare de infecție.

Copiii fac multe infecții respiratorii și acestea sunt transmise prin picături respiratorii de secreții, cum ar fi saliva.

De ce nu e bine ca un copil să bea din același pahar cu un adult

Faptul că un copil bea din paharul altui copil poate să te facă să te strâmbi, dar ce zici de împărțirea băuturilor cu propriul copil? Este o idee proastă să împărți un pahar de apă, de exemplu? Aparent, este în regulă, cu excepția cazului în care ești foarte bolnav, pentru că nu vrei să-i transmiți boala. Copiii de vârstă preșcolară tind să se îmbolnăvească mai frecvent deoarece nu au încă un sistem imunitar complet dezvoltat. Așadar, împărțind o băutură cu un copil mic atunci când ești bolnav, există o șansă mai mare de a-l infecta și, dacă copilul este bolnav și contagios, să te îmbolnăvești și tu.

Sursa foto: Shutterstock

Sursă: https://www.huffpost.com/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”