5 carbohidrați buni pentru pacienții cu rezistență la insulină

Iată care sunt cei mai buni cinci carbohidrați pentru pacienții cu rezistență la insulină.
  • Publicat:
5 carbohidrați buni pentru pacienții cu rezistență la insulină
5 carbohidrați buni pentru pacienții cu rezistență la insulină

Carbohidrații sunt principala sursă de energie pentru organism și se găsesc în alimente precum fructe, legume, cereale și produse lactate. Deși cresc nivelul zahărului din sânge, carbohidrații nu sunt inamicul rezistenței la insulină.

Desigur, nu toți carbohidrații sunt creați la fel. Unele alimente, cum ar fi cele cu zaharuri adăugate, ar trebui limitate, în timp ce altele joacă un rol important într-o dietă echilibrată. Iată care sunt cei mai buni cinci carbohidrați pentru pacienții cu rezistență la insulină.

5 carbohidrați buni pentru pacienții cu rezistență la insulină

Orz

Una dintre cele mai subestimate cereale integrale în ceea ce privește controlul glicemiei și rezistența la insulină este orzul. Orzul conține un tip de fibră solubilă numită beta-glucan, care s-a dovedit că scade nivelul zahărului din sânge. În plus, orzul favorizează senzația de sațietate și poate ajuta la gestionarea greutății, un factor important în controlul rezistenței la insulină.

Quinoa

Quinoa este adesea considerată un superaliment și este deosebit de benefică pentru pacienții cu rezistență la insulină. Deși este clasificat frecvent ca o cereală integrală, quinoa este de fapt o sămânță. Aceasta este o sursă excelentă de fibre, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin încetinirea procesului de digestie și prevenirea creșterilor bruște ale insulinei. De asemenea, conține aminoacizi esențiali și nutrienți precum magneziul, care pot juca un rol crucial în secreția și funcționarea insulinei.

Fructe de pădure

Fructele de pădure, precum afinele, căpșunile și zmeura, sunt recunoscute pentru potențialul lor de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Studiile arată că fructele de pădure sunt bogate în polifenoli, asociați cu o sensibilitate mai bună la insulină. De asemenea, conțin antocianine, antioxidanți care reduc stresul oxidativ și inflamația, ambele legate de rezistența la insulină.

Fasolea

Fasolea este benefică pentru gestionarea rezistenței la insulină datorită conținutului ridicat de fibre. Fasolea oferă energie din carbohidrați fără a supraîncărca organismul cu glucoză, datorită fibrelor și proteinelor care încetinesc rata digestiei. Consumul zilnic de leguminoase a fost asociat cu scăderea nivelului hemoglobinei A1C, un marker-cheie al controlului glicemiei.

Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt adesea recomandați pentru gestionarea rezistenței la insulină datorită indicelui glicemic scăzut. Aceștia sunt o sursă bună de fibre alimentare, în special fibre solubile, care ajută la încetinirea absorbției zahărului și la prevenirea creșterilor bruște ale glicemiei.

Sursa foto: Shutterstock

Sursă: https://www.eatingwell.com/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”