Profesorul Dr. Andrzej Fal, despre rolul instrumentelor economice în promovarea unor alegeri mai puțin nocive în stilul de viață

Profesorul Andrzej Fal ne-a împărtășit opiniile sale despre cum să evaluăm prețul stilului nostru de viață și rolul instrumentelor financiare în promovarea unor alegeri mai puțin nocive.
  • Publicat:
Profesorul Dr. Andrzej Fal, despre rolul instrumentelor economice în promovarea unor alegeri mai puțin nocive în stilul de viață
Profesorul Dr. Andrzej Fal, despre rolul instrumentelor economice în promovarea unor alegeri mai puțin nocive în stilul de viață

În perioada 16-17 septembrie 2024 a avut loc 7th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: „Novel products, Research & Policy”, ocazie cu care Profesorul Dr. Andrzej Fal, șeful Departamentului de Alergologie, Boli Pulmonare și Boli Interne de la Institutul Național de Medicină din Varșovia, a subliniat importanța instrumentelor economice, cum ar fi taxarea diferențiată, în reducerea daunelor provocate de fumat.

Profesorul Andrzej Fal, un susținător important al conceptului de Reducere a Daunelor Provocate de Tutun (THR) și al politicilor de sănătate publică, ne-a împărtășit opiniile sale despre cum să evaluăm prețul stilului nostru de viață și rolul instrumentelor financiare, precum taxarea, în promovarea unor alegeri mai puțin nocive.

Mai exact, specialistul argumentează că guvernele ar trebui să impună taxe mai mari pe țigările tradiționale, în timp ce ar trebui să ofere taxe mai mici pentru alternativele mai sigure, cum ar fi dispozitivele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă. Această diferențiere de preț are ca scop încurajarea consumatorilor să adopte produse mai puțin nocive, ceea ce, la rândul său, reduce povara bolilor legate de fumat asupra sistemelor de sănătate. De asemenea, a subliniat beneficiile economice pe termen lung ale prevenției.

În opinia sa, acest model economic este esențial pentru schimbarea peisajului sănătății publice și pentru abordarea mai eficientă a epidemiei de tutun, așa cum s-a văzut în exemplele de succes ale unor țări precum Suedia, care au adoptat produse de reducere a daunelor pentru a scădea ratele fumatului și bolile asociate consumului de tutun.

„Din punct de vedere al sănătății publice, aș spune că factorii de risc ai morții premature sau ai dezvoltării bolilor cronice s-au schimbat în ultimii 50 sau 70 de ani, și s-au schimbat dramatic.

Știm că factorii de risc clasici, tradiționali, erau subnutriția, poluarea aerului din interior, lipsa apei curate, lipsa de salubritate și un nivel foarte scăzut de igienă. Și totuși, acești factori de risc rămân principalii în unele părți din Asia de Sud-Est sau în unele părți din Africa. Dar permiteți-mi să vă reamintesc că aceste regiuni sunt cele care vor continua să crească ca număr de locuitori în următorii 50 de ani, în timp ce alte regiuni precum Europa și America de Nord nu. Și factorii de risc din Europa și America de Nord s-au schimbat complet.

Ei bine, subnutriția sau lipsa apei curate, potabile, reprezintă o problemă secundară. Dar problemele primare și factorii de risc primari pentru noi sunt fumatul, inactivitatea fizică care duce la supraponderalitate, mâncarea nesănătoasă care se adaugă la inactivitatea fizică, rezultând de asemenea în supraponderalitate, calitatea aerului urban”, a explicat Profesorul Andrzej Fal.

FACTORI DE RISC PE CARE ÎI PUTEM CONTROLA ȘI MODIFICA

Specialistul menționează că unii factori de risc la care suntem expuși atunci când vorbim de stilul de viață sunt factori asupra cărora avem control și pe care îi putem modifica.

„Astăzi, ne vom concentra pe cei modificabili, aceia care creează stilul nostru de viață, (…) inclusiv fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, inactivitatea fiind un lucru rău și activitatea fiind un lucru bun, și dieta. O dietă foarte dezechilibrată și pe care am menționat-o, de asemenea, ca factor de risc, spunând că dietele nesănătoase și lipsa unei diete sănătoase ne conduc către obezitate și diverse boli”.

FUMATUL, ÎN TOPUL FACTORILOR DE RISC

Profesorul Andrzej Fal menționează faptul că fumatul și consumul de tutun sunt factori de risc foarte specifici, iar asta pentru că acest obicei nociv ucide peste 8 milioane de persoane la nivel global, ceea ce înseamnă că este cel mai mare ucigaș. În plus, acest obicei nociv poate afecta și ucide chiar și nefumătorii, pentru că dintre cei 8 milioane de fumători care își pierd viața din cauza bolilor asociate fumatului, 1 milion sunt fumători pasivi.

De asemenea, specialistul susține că substanța care creează dependență, nicotina dintr-o țigară, nu este partea cea mai dăunătoare. Așadar, nicotina creează dependență, dar substanțele care cauzează cele mai mari daune sunt altele.

ERADICAREA FUMATULUI ȘI RENUNȚAREA LA FUMAT, CELE MAI SIGURE ACȚIUNI PENTRU STILUL DE VIAȚĂ

Deși Profesorul Andrzej Fal susține că cele mai sigure acțiuni pentru stilul de viață sunt eradicarea fumatului și renunțarea la fumat, întrebarea este ce facem cu cei care nu sunt dispuși să renunțe sau nu pot renunța la fumat din diverse motive? Soluția este aceea de a opta pentru metode mai puțin nocive.

„Acest lucru nu ne va aduce la un efect de 100%, dar va fi o situație mai bună decât cea actuală. Când vorbim despre reducerea riscurilor, apar discuții controversate legate de reducerea daunelor la nivel individual. (…) Investiția în prevenirea și eradicarea factorilor de risc este cel mai viabil program, din orice perspectivă: economică, de sănătate sau socială”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”