Este untul cu adevărat sănătos? Ce spun experții

Untul este sănătos sau nu? Adevărul este simplu, la fel ca pentru restul alimentelor: depinde cât mănânci și cu ce îl combini.
  • Publicat:
Este untul cu adevărat sănătos? Ce spun experții

Iată ce spun nutriționiștii despre unt și efectele sale asupra sănătății, dar și despre cât e indicat să mănânci fără să te temi că îți va afecta sănătatea.

Untul: sănătos sau nu?

De-a lungul timpului, untul a fost adorat și blamat, astfel încât e normal să te întrebi dacă până la urmă este sănătos sau nu să mănânci unt.

La fel ca în multe alte situații alimentare, și în cazul untului lucrurile stau la fel: dacă mănânci prea mult și alături de ingrediente nepotrivite, untul contribuie la o stare de sănătate mai proastă, pe când dacă mănânci mai puțin, alături de ingrediente potrivite, sănătatea nu va avea de suferit, dimpotrivă.

În țări precum Finlanda, consumul de unt a scăzut cu 75% în ultimii ani, procent corelat cu faptul că și mortalitatea din cauza bolilor de inimă a scăzut cu 80%. În consecință, unii specialiști în nutriție spun că margarina făcută din uleiuri vegetale ar fi o opțiune mai sănătoasă decât untul.

”Multe preparate alimentare făcute cu unt îngrașă mult, cum ar fi croissantele și prăjiturile. Consumarea în mod regulat a acestor produse duce la o creștere în greutate, dar și la un colesterol ridicat”, a declarat pentru Telegraph Thomas Sanders, profesor de științe nutriționale la King’s College Londra.

Sunt însă și pareri contradictorii, însă. Spre exemplu, profesorul de medicină Mary Flynn, de la Brown University, consideră că untul a fost nedrept surclasat în favoarea margarinei, care este un aliment ultraprocesat.

Mary Flynn este de părere că, de fapt, conținutul ridicat de zahăr din produsele de patiserie și din dulciuri le face nesănătoase și nu conținutul de unt în sine.

Cât unt poți mânca fără ca sănătatea ți fie afectată

Mulți experți sunt de părere untul poate fi consumat, dar în cantități rezonabile, respectiv două lingurițe pe zi.

În același timp, unii experți sunt de părere că este mai indicat să cumpărăm unt nesărat, în condițiile în care majoritatea adulților consumă dublul cantității de sare recomandate zilnic.

„Chiar dacă oamenii care mănâncă mai mult unt au, în general, diete și stiluri de viață considerate mai nesănătoase, se pare că untul este, per total, un lucru destul de neutru”, a declarat epidmiologul Laura Pimpin, co-autoare a studiului.

Sursă foto: Shutterstock.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult