Vedete bolnave de misofonie, care nu suportă mestecatul, tușitul sau căscatul

În cazuri extreme, pacienții cu misofonie ar putea avea nevoie de terapie comportamentală cognitivă pentru a gestiona această afecțiune.
  • Publicat:

Sunt multe persoane care nu suportă zgomote precum mestecatul sau sorbitul. Poate chiar tu ești una dintre ele. Termenul pentru această boală neurologică este misofonie, care se definește ca o sensibilitate severă la sunete precum mestecat, tușit, căscat și altele.

Persoanele care suferă de această boală și experimentează reacții emoționale, fiziologice și comportamentale puternice la sunete, uneori pot fi reacționa chiar și la stimuli vizuali. În cazuri extreme, pacienții cu misofonie ar putea avea nevoie de terapie comportamentală cognitivă pentru a gestiona această afecțiune.

Iată câteva vedete care și-au împărtășit public experiențele cu această boală și cum le-a afectat viața.

Melissa Gilbert

Actrița din Little House on the Prairie a spus pentru revista PEOPLE că s-a luptat în secret în timp ce filma îndrăgitul serial TV.

„Dacă vreunul dintre copii mesteca gumă sau mânca sau își bătea degetele pe masă, aș fi vrut să fug atât de tare”, a spus Gilbert. „Mă înroșeam toată și ochii mi se umpleau de lacrimi și stăteam acolo simțindu-mă absolut mizerabilă și groaznic de vinovată că mă simt atât de plină de ură față de toți acești oameni, oameni pe care îi iubeam”.

Kelly Ripa

„De când îmi amintesc, anumite sunete de mâncat mă deranjau”, a dezvăluit Kelly în timpul unui interviu din 2012 pentru emisiunea 20/20 de pe ABC. „Sunetele oamenilor care mestecă gumă mă pot înfuria cu adevărat”.

Mama a trei copii a explicat că, dacă unul dintre copiii ei mestecă sau chiar înghite prea zgomotos, „reacția mea instinctuală este să țip, dar mă controlez”, a spus ea. „Dacă soțul meu mănâncă o piersică, trebuie să plec din cameră”.

Un prieten vechi al lui Ripa a adăugat: „Poate suna amuzant, dar nu e! Kelly poate deveni furioasă pe oricine pentru ceva la fel de simplu ca mestecatul cu gura deschisă. Mark trebuie să rămână calm și să le explice oamenilor că Kelly nu este cu adevărat supărată pe ei. Este ceva ce pur și simplu nu poate controla, dar poate duce la țipete și lacrimi”.

Fiica Christinei Applegate, Sadie

Într-o apariție din iunie 2024 la podcastul MeSsy, găzduit de Applegate și Jamie-Lynn Sigler, fiica lor de 13 ani a dezvăluit că suferă de misofonie.

„Misofonia mea este atât de îngrozitoare. O urăsc atât de mult, este una dintre cele mai mari lupte din viața mea”, a explicat ea, menționând că nu a putut să se concentreze mai devreme în acea zi din cauza bâzâitului unui aspirator din casă.

De asemenea, îi provoacă dificultăți la școală.

„Cred că cele mai rele două sunete sunt respirația și mestecatul. Nu pot suporta respirația și mestecatul, nici măcar pe ale mele”, a spus Sadie, spunându-le ascultătorilor că adesea poartă căști care anulează zgomotul atunci când starea ei este gravă.

Kelly Osbourne

Osbourne a dezvăluit că a fost diagnosticată cu misofonie după ce fratele ei, Jack, i-a vorbit despre afecțiune.

„De ani de zile, sunetul altor oameni care mestecă, sorb sau gânguresc m-a făcut să mă simt foarte anxioasă și tensionată”, a spus ea în timpul galei de prânz Woman of the Year din 2015 pentru Friendly House. „Oamenii îmi spuneau că sunt nebună, dar acum am fost de fapt diagnosticată cu o afecțiune și este o fobie medicală reală numită misofonie”.

„Am mers la oameni pe care nu îi cunosc și le-am smuls guma din gură”, a mai spus Osbourne în emisiunea britanică Loose Women. „Îmi înmoaie genunchii și mă face să transpir. Nu întrebați, este încă o bifă pe lista mea de nebunii. Nu pot suporta, mă înnebunește”.

Melanie Lynskey

În timpul unei apariții din 2018 la Jimmy Kimmel Live, soțul actriței, Jason Ritter, a dezvăluit că suferă de misofonie, explicând că cel mai enervant sunet pentru ea este pocnitul buzelor.

„Ei aud sunetul de 20 de ori mai tare decât tine și îi înnebunește”, a spus el. „Îi va face să își piardă cumpătul. Privire în gol, furie interioară, dacă faci asta”.

Ritter a mai menționat că „mestecătorii de gumă o înnebunesc” și adesea are dificultăți în a mânca la restaurant din cauza zgomotelor puternice făcute de alții.

Lynskey a explicat ulterior că „este o afecțiune a creierului când nu poți înțelege nimic altceva atunci când auzi un zgomot dezgustător”. De asemenea, l-a lăudat pe Ritter pentru că „nu a fost niciodată enervat de această afecțiune ciudată a mea”.

Sursa foto: Profimedia.

Sursă: https://people.com/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”