Numărul complet de sticle cu garanție returnate de români în august 2024. Ministrul Mediului: „Nici nu visam”

Sistemul de Garanție-Returnare a raportat datele preliminare de sticle cu garanție returnate de români în 2024, iar ministrul Mediului a reacționat imediat.
  • Publicat:
Numărul complet de sticle cu garanție returnate de români în august 2024. Ministrul Mediului:

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat că România a înregistrat un record în luna august 2024 în ceea ce privește numărul de sticle cu garanție returnate de români prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR).

Dacă înainte de implementarea SGR, România înregistrat o colectare de 13%, în luna august procentul a ajuns la aproape 80%.

„Am vrut să ne îndepărtăm puţin de această cifră ruşinoasă, România avea 13% colectare separată şi vreau să vă spun cifra lunii august: 78% din recipientele puse pe piaţă în luna august au fost întoarse în sistemul garanţie-returnare. 78% este o cifră la care vă mărturisesc că eu, personal, nici nu visam”, a declarat Mircea Fechet, luni seară, la TVR Info.

Ministrul a recunoscut că, în continuare, există magazine care „refuză să participe la acest efort național” și că implicarea unora dintre magazine în sistemul de garanție-returnare „e o pacoste”.

De asemenea, Mircea Fechet a declarat că datele arată că, în fiecare săptămână, apar foarte multe puncte noi de colectare.

Potrivit RetuRO, în luna august 2024, au fost puse pe piață 376,9 milioane bucăți de recipiente din plastic, 170,7 milioane de metal și 131,7 milioane de sticlă.

Rata de returnare a fost de 76,58% pentru plastic, 80,09% pentru metal și 81,38% pentru sticlă, arată un document preliminar al RetuRO.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”