Primul vaccin gripal tetravalent cu doză mare de antigene pentru protecția vârstnicilor, disponibil în sezonul 2024/2025, în farmaciile din România

Primul vaccin gripal cu doză mare de antigene, destinat persoanelor vârstnice, este disponibil în farmaciile din România.
  • Publicat:
Primul vaccin gripal tetravalent cu doză mare de antigene pentru protecția vârstnicilor, disponibil în sezonul 2024/2025, în farmaciile din România

Primul vaccin gripal tetravalent cu doză mare de antigene, destinat persoanelor vârstnice, oferind o protecție superioară împotriva gripei și a complicațiilor severe ale acesteia, este disponibil în sezonul gripal 2024/2025, în farmaciile din România.

Vaccinul poate fi achiziționat din farmaciile comunitare și din cele din cadrul clinicilor medicale, pe bază de prescripție medicală de la medic, fiind disponibil în regim compensat.

„Pe măsură ce îmbătrânim, sistemul nostru imunitar devine din ce în ce mai vulnerabil. Acest fenomen, cunoscut sub numele de imunosenescență, face ca organismul să fie mai puțin capabil să recunoască și să lupte împotriva infecțiilor, inclusiv a gripei. De asemenea, fragilitatea fizică, adesea prezentă la vârstnici, limitează capacitatea organismului de a-și reveni după infecții sau alte evenimente stresante. Toate acestea fac ca persoanele vârstnice să fie mult mai expuse riscului de a dezvolta complicații severe, precum pneumonie, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Este crucial ca vârstnicii să fie vaccinați antigripal în fiecare an, pentru a beneficia de o protecție completă. Vaccinarea nu doar că reduce riscul de a contracta gripa, dar previne și exacerbarea bolilor cronice preexistente, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul, care pot avea consecințe fatale atunci când sunt complicate de o infecție gripală.

Ca specialiști, avem responsabilitatea de a promova și de a încuraja vaccinarea în rândul populațiilor la risc, inclusiv a vârstnicilor, pentru a diminua semnificativ povara bolilor sezoniere și a complicațiilor lor asupra sistemului de sănătate și a societății în ansamblu”, a spus Prof. Dr. Luiza Spiru Profesor de Geriatrie, Gerontologie și Psihiatria Vârstnicilor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Președinte al Fundației Ana Aslan.

Vaccinarea antigripală, recomandată în octombrie și noiembrie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă ca vaccinarea antigripală să fie efectuată înainte de debutul sezonului gripal, în lunile octombrie și noiembrie, pentru a asigura protecția optimă pe durata sezonului.

Totodată, aceste autorităţi sanitare internaționale, împreună cu diverse instituții de sănătate publică și societăți medicale, au emis recomandări și politici specifice pentru vaccinarea antigripală a vârstnicilor. Aceste recomandări subliniază necesitatea utilizării unor vaccinuri gripale îmbunătățite, capabile să ofere o protecție mai eficientă persoanelor vârstnice, al căror sistem imunitar slăbit îi face mai vulnerabili în fața gripei și a complicațiilor asociate.

Prin scăderea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor odată cu înaintarea în vârstă, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sunt mai expuse riscului de a dezvolta complicații precum pneumonia, complicații cardiace grave, agravarea bolilor cronice de bază (boli cardiace, pulmonare și metabolice, cum este diabetul).

Totodată, vârstnicii au adesea comorbidități care îi fac mai vulnerabili la gripă și la complicațiile asociate acesteia, incluzând spitalizări din cauza evenimentelor cardiovasculare și pneumoniei. Doar 1 din 3 persoane cu vârsta peste 70 de ani, spitalizată cu o infecție acută cum este gripa, se recuperează integral după 1 an.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”