Misterul vechi de 50 de ani al medicinei. S-a descoperit o nouă grupă de sânge

O echipă de cercetători din Marea Britanie și Israel a descoperit un nou sistem de grupe sanguine, punând capăt unui mister medical vechi de peste 50 de ani.
  • Publicat:
Misterul vechi de 50 de ani al medicinei. S-a descoperit o nouă grupă de sânge

Descoperirea a fost făcută pe baza unei probe de sânge prelevate în 1972 de la o femeie însărcinată, când medicii au observat absența unei molecule de suprafață, prezentă în toate grupele de sânge cunoscute la acea vreme, informează BBC.

„Este o realizare imensă și rezultatul unui efort de echipă pe termen lung pentru a defini acest nou sistem de grupe de sânge și a oferi cea mai bună îngrijire pacienților rari, dar importanți”, a declarat Louise Tilley, hematolog la NHS, care a studiat fenomenul timp de aproape 20 de ani.

O nouă grupă sanguină, denumită MAL, a fost descoperită

O nouă grupă sanguină, denumită MAL, a fost descoperită

Noua grupă sanguină, denumită MAL, a fost identificată la pacienți care nu prezintă antigenul AnWj, prezent la 99,9% din populație. Absența acestui antigen a fost legată de o mutație a genei MAL, responsabilă pentru stabilitatea membranei celulare și transportul celular.

Descoperirea grupei sanguine MAL aduce o contribuție semnificativă în înțelegerea biologiei sângelui și poate ajuta la îmbunătățirea tratamentelor pentru pacienții cu afecțiuni rare.

Citește și: Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la apariția cheagurilor de sânge

Sursă foto: Shuttertsock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”