Secretul longevității grecilor. La ce aliment nu trebuie să renunți pentru o viață sănătoasă

Grecii sunt foarte atenți la alimentele pe care le consumă. Dar secretul longevității grecești nu se rezumă doar la dietă.
  • Publicat:
Secretul longevității grecilor. La ce aliment nu trebuie să renunți pentru o viață sănătoasă

Este vorba despre un stil de viață complet, care îmbină alimentația sănătoasă cu activitatea fizică regulată, odihna adecvată și o viață socială activă.

De ce grecii trăiesc mai mulți ani. Ce mănâncă în mod deosebit

Secretul grecilor pentru longevitate pare să fie stilul lor de viață mediteranean. Un element cheie al acestui stil de viață, la care nu ar trebui să renunți niciodată, este consumul regulat de usturoi crud. Acest ingredient miraculos, bogat în alicină, un puternic antioxidant, ajută la menținerea sănătății și prelungirea vieții.

Dieta Mediteraneană este foarte uşor de urmat, fiind bazată pe consumul de legume, fructe, produse din grâu întreg, nuci, fructe de mare şi grăsimi sănătoase, inclusiv ulei de măsline şi omega-3. Trebuie evitat pe cât de mult posibil consumul de carne roşie, alimentele care conţin zahăr şi lactatele (excepţie făcând iaurtul grecesc şi brânza feta).

Are numeroase beneficii pentru sănătate, printre care se numără scăderea riscului apariţiei bolilor de inimă, scăderea colestesterolului şi reducerea mortalităţii cauzate de bolile cardiovasculare. Mai mult, previne apariţia cancerului, în special cel de sân şi a bolilor Parkinson şi Alzheimer, dar şi riscul apariţiei diabetului de tip 2. În ceea ce priveşte meniul, nu este deloc greu de urmat şi nici nu te înfometezi, procesul de slăbire fiind unul sănătos.

Alicina, compusul care contribuie la sănătatea organismului

Așa cum probabil vă așteptați, varianta ideală de consum este usturoiul crud. Prin preparare termică, substanțele benefice din usturoi cam dispar, chiar dacă aroma este încă prezentă, deși mai subtil.

Specialiștii recomandă usturoiul crud – dacă nu faceți parte din categoria celor care trebuie să îl evite – deoarece alicina, compusul care îi conferă usturoiului gustul și mirosul specifice, nu se pierde. Dar mai important, această alicină este de fapt cea care îi conferă usturoiului și proprietățile curative.

Sport, nutriție, odihnă și viață socială

Dieta este considerată un factor important, dar nu unic, care influen­ţează durata de viaţă a localnicilor. Starea fizică bună, datorită exer­ciţiilor fizice zilnice, vine ca urmare a muncii manuale şi traiului rural cu toate activităţile sale.

Localnicii obişnuiesc să-şi trăiască viaţa într-un ritm care nu ştie nici măcar ce-i ăla stres, darmite agitaţie, aşa încât un pui de somn îngăduit la prânz e considerat un camarad statornic. Camarad căruia funcția cardiacă îi mulțumeşte zilnic.

Astfel, secretul longevității grecilor costă într-un stil de viață complet, care îmbină alimentația sănătoasă cu activitatea fizică regulată, odihna adecvată și o viață socială activă.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”