Anul acesta, românii ar trebui să treacă la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie.
În 2024, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie, într-o zi de duminică. La ora 4:00 dimineața, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ceea ce înseamnă că vom reveni la ora 3:00. Aceasta ne va oferi o oră în plus de somn sau activitate, dar zilele vor părea mai scurte, deoarece întunericul se va lăsa mai devreme.
Schimbarea orei, deși controversată, are la bază ideea de a economisi energie prin alinierea orelor de activitate cu orele de lumină naturală. În timpul orei de vară, ne bucurăm de mai multă lumină seara, ceea ce poate reduce nevoia de iluminat artificial. Cu toate acestea, trecerea la ora de iarnă înseamnă dimineți mai luminoase, dar seri mai întunecate.
Chiar dacă s-a discutat despre ideea renunțării la ora de iarnă, nicio decizie nu a fost luată la nivel european până în prezent, astfel că ora se schimbă în continuare în România.
Trecerea la ora de iarnă are efecte complexe asupra indivizilor și societății. Trecerea la ora de iarnă influențează, astfel, ritmul circadian, adică ceasul biologic intern care reglează ciclurile de somn și veghe ale organismului.
După trecerea la ora de iarnă, zilele devin mai scurte și lumina naturală scade. Acest fenomen poate agrava simptomele tulburării afective sezoniere (SAD), o formă de depresie care apare îndeosebi în sezonul rece. Lipsa suficientă de lumina solară afectează producția de serotonină, cunoscută că ‘hormonul fericirii’, ceea ce poate duce la stări precum apatie, tristețe sau somnolență.
În primele zile după trecerea la ora de iarnă multe persoane observă o scădere a productivității în muncă. Oboseală acumulată și dezorientarea temporară pot afecta focusul și eficiența în sarcinile de zi cu zi.
Sursă foto: Shutterstock.