Viitura de pe Dunăre vine în paralel cu ploi de până la 100 l/mp. Elena Mateescu, directorul ANM: „Nu excludem să dăm cod roșu”

O furtună puternică va aduce ploi de până la 100 de l/mp în unele zone din țară, în același timp cu viitura de pe Dunăre, așteptată să ajungă în România în zilele următoare.
  • Publicat:
Viitura de pe Dunăre vine în paralel cu ploi de până la 100 l/mp. Elena Mateescu, directorul ANM:

Ploile puternice vor începe sâmbătă și se vor încheia luni dimineață, în aceeași perioadă în care viitura de pe Dunăre este așteptată să ajungă în zonele din România ce ar putea fi afectate de posibile inundații. Mai mult, ploile puternice vor cădea în aceleași zone, iar autoritățile ar putea emite chiar și cod roșu.

Anunțul a fost făcut de Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în cadrul unei videoconferințe organizate de Ministerul Afacerilor Interne cu prefecții și Comitetele Județene pentru Situații de Urgență (CJSU) din județele traversate de fluviul Dunărea, la care a participat și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

„Până sâmbătă avem o vreme caldă. Ne așteptăm, începând din această după-amiază pe parcursul nopții și mâine, pe jumătatea de vest, așa cum a actualizat și prognoza pentru Banat și mai ales Oltenia, să avem cantități de cel mult 15-25 l/mp, însă începând de sâmbătă și până luni, ne așteptăm în partea de vest, nord-vest cu extinderea apoi în toată țara la cantități mai mari în sud-vest, sud și centru și, la nivel local, cantități cumulate de 80-100 de l/mp pe tot intervalul de 48 de ore. Vineri vom da cod portocaliu, așa arată datele la acest moment. Dacă datele rămân așa, cu siguranță mergem pe această soluție. Vineri vom emite de dimineață, la 10.00, cel puțin cod portocaliu pe aria respectivă și vedem cum se plasează traiectoria și datele din model și anunțăm. Dacă se impune, și există o probabilitate mare să avem cantități mai mari pe o arie mai extinsă, nu excludem să dăm cod roșu de la început. Cantitățile mai importante sunt așteptate sâmbătă, în noaptea spre duminică, dar și duminică și până luni dimineața”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Raed Arafat: „Știm că vine viitura”

Prezent la videoconferință, Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că, spre deosebire de inundațiile din Galați, acum „știm că vine viitura”.

„Situația descrisă de doamna Mateescu este o situație care va fi în paralel cu viitura care vine pe Dunăre, iar județele care vor fi sub cod vor trebui să fie în alertă maximă, activarea grupelor operative, dacă este nevoie din timp, creșterea gradului de alertă la inspectorate și asigurarea că mijloacele de intervenție sunt pregătite. Dacă va fi cum spune doamna Mateescu și ne va da codul vineri pentru sâmbătă, din nou, avem timp să ne pregătim dacă avem informații că vor fi zone mai critice.

Intrăm în faza de pregătire pentru viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat acum două săptămâni la Galați aici știm că vine viitura și știm că este o situație în care trebuie să fim extrem de atenți. Putem anticipa, asta este cel mai important. Să ne pregătim și să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv că oricare dintre autorități să fie luate prin surprindere pentru că știm că vine viitura”, a declarat Raed Arafat în cadrul videoconferinței de la MAI.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”