Tratamentul endovascular al anevrismului de aortă abdominală

Anevrismul de aortă abdominală, care apare în 75% din cazuri, este o dilatare la nivelul segmentului abdominal al arterei aorte, apărută ca urmare a slăbirii peretelui acestui vas de sânge.
  • Publicat:
Tratamentul endovascular al anevrismului de aortă abdominală
Tratamentul endovascular al anevrismului de aortă abdominală

O durere în piept sau în spate, respirația dificilă, tusea și durerea abdominală pot indica o afecțiune cu potențial sever – anevrism de aortă, adică prezența unei dilatări pe artera aortă. Această boală, care poate duce la complicații grave dacă nu este descoperită și tratată la timp, produce de obicei semnele și simptomele menționate anterior doar în stadiu avansat. La început, când este de mici dimensiuni, anevrismul aortic nu determină manifestări clinice, fiind diagnosticat întâmplător, în timpul unor investigații medicale efectuate pentru alte probleme de sănătate.

De aceea, efectuarea de rutină a unei ecografii abdominale este foarte importantă pentru diagnosticul acestei afecțiuni. Bărbații cu vârstă peste 65 de ani sunt mai predispuși la anevrism aortic, comparativ cu femeile, în unele țări existând programe de screening dedicate pentru această categorie de populație. În România astfel de programe de screening nu există, de aceea medicii recomandă includerea unei ecografii abdominale în pachetul de investigații de rutină, pentru verificarea stării generale de sănătate.

În funcție de localizare, anevrismul poate fi de aortă toracică sau anevrism abdominal. Anevrismul de aortă abdominală, care apare în 75% din cazuri, este o dilatare la nivelul segmentului abdominal al arterei aorte, apărută ca urmare a slăbirii peretelui acestui vas de sânge. Dacă nu este diagnosticat și tratat corespunzător, anevrismul are o evoluție progresivă și poate determina apariția unor complicații severe, care pun viața pacientului în pericol, precum ruptura anevrismului, disecția de aortă și tromboza aortică. Ruptura anevrismului de aortă este o urgență medicală, din cauza hemoragiilor severe pe care le produce.

Tratamentul anevrismului de aortă abdominală depinde de dimensiunile acestuia. Dacă este de mici dimensiuni și nu provoacă simptome, atunci medicul va recomanda o monitorizare atentă, periodică, prin ecografie sau prin tomografie computerizată. Când dimensiunea anevrismului depășește 5 cm la femei și 5,5 cm la bărbați, când ritmul de creștere este accelerat sau pacientul are simptome severe, este necesar tratamentul.

Modern, tratamentul anevrismului de aortă abdominală este realizat minim invaziv, printr-o procedură de cardiologie intervențională. Repararea endovasculară a anevrismului de aortă (EVAR) implică implantarea unei endoproteze, adică a unui stent graft, în interiorul aortei. Scopul intervenției este limitarea extinderii anevrismului de aortă abdominală și evitarea complicațiilor. Procedura EVAR este realizată sub anestezie generală, prin abord arterial femural transcutanat. Astfel, riscul de complicații este redus, pacientul se recuperează repede, iar durata de spitalizare este scurtă.

La Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la tratament modern pentru bolile cardiovasculare, inclusiv pentru anevrismul de aortă abdominală, asigurat de medici experimentați, în condiții de maximă siguranță. Procedura EVAR este realizată în Laboratorul de Cardiologie Intervențională, dotat cu echipamente ultraperformante, inclusiv cu două angiografe Philips Azurion 7. Postoperator, pacienții primesc îngrijiri avansate în Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară, de categoria I, pentru o recuperare optimă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”