Pâinea cu maia: moft sau necesitate? Ce beneficii are și de ce este ideală pentru pacienții cu diabet

Chef Maria Chirilov ne-a explicat cum se face pâinea cu maia, ce beneficii are, dar și cum se păstrează corect pentru mai mult timp.
  • Publicat:
Pâinea cu maia: moft sau necesitate? Ce beneficii are și de ce este ideală pentru pacienții cu diabet
Pâinea cu maia: moft sau necesitate? Ce beneficii are și de ce este ideală pentru pacienții cu diabet

În ultimii ani, pâinea cu maia a revenit spectaculos în atenția celor pasionați de alimentație sănătoasă și tradițională, devenind un adevărat trend în bucătăriile moderne. Procesul său artizanal de fermentare naturală, ce implică doar făină, apă și maia, a atras mulți adepți care caută alternative mai nutritive și mai gustoase la pâinea industrială.

Cu arome complexe, o textură densă și o digestibilitate superioară, pâinea cu maia a devenit nu doar un simbol al simplității autentice, ci și un aliment recomandat de nutriționiști pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Chef Maria Chirilov, care a lansat vara aceasta în peisajul brutăriilor bucurește propria brutărie artizanală, cofetărie și patiserie cu ingredient premium, o expresie a dragostei pentru tot ceea ce înseamnă bunul gust, ne-a explicat cum se face pâinea cu maia, ce beneficii are, dar și cum poate fi păstrată.

Cum se face pâinea cu maia de calitate

„Factorii cei mai importanți pentru calitatea pâinii cu maia sunt ingredientele și timpii de dospire. Facem pe rând fiecare proces în parte, cu răbdare și iubirea unei mame care coace pentru copiii săi. Mai întâi este autoliza (hidratarea făinii și dezvoltarea rețelei de gluten): la această etapă se amestecă doar apa și făina. După o oră, două de autoliză se adaugă prefermentul și se mai lasă 30 de minute, după care la final se introduce sarea, se adaugă semințe, fructe uscate, mirodenii și alte ingrediente sănătoase”, ne explică Maria Chirilov procesul manual prin care se prepară acest tip de pâine în cafeneaua sa.

Printre sortimentele cele mai populare de pâine cu maia din brutăria sa se numără cea cu făină integrală și mix de semințe, cea cu pudră de afine bio și parmezan maturat 24 de luni, cea cu cheddar și jalapeno, cea cu nuci coapte și cașcaval maasdam și cea cu merișoare deshidratate și extract fermentat de malț de secară.

Pâinea cu maia: moft sau necesitate? Ce beneficii are și de ce este ideală pentru pacienții cu diabet
Chef Maria Chirilov

Pâinea cu maia: beneficii

Pâinea cu maia oferă mai multe beneficii față de pâinea convențională, datorită procesului natural de fermentare și ingredientelor simple folosite.

Odată adăugată în ingredientele pâinii, maiaua se dezvoltă pe parcursul frământării, modelării și perioadelor de odihnă. Microorganismele din maia se înmulțesc și „lucrează” în aluat prin fermentație naturală, având un efect de predigestie care ușurează ulterior munca stomacului și intestinelor noastre. Acesta este și motivul pentru care pâinea cu maia are acel gust acrișor caracteristic. Procesul de fermentare lentă a aluatului ajută la descompunerea glutenului și a altor compuși care pot fi mai greu de digerat. Acest lucru poate face pâinea cu maia mai ușor tolerată de persoanele cu sensibilitate la gluten”, spune Maria Chirilov.

Pâinea cu maia are un indice glicemic mai scăzut decât pâinea cu drojdie, ceea ce înseamnă că eliberează zahărul în sânge mai lent. Acest lucru poate ajuta la menținerea unui nivel constant al energiei și poate preveni fluctuațiile glicemiei. Fermentarea cu maia poate ajuta la descompunerea acidului fitic, un compus care inhibă absorbția mineralelor precum fierul, zincul și magneziul. Astfel, organismul poate absorbi mai bine acești nutrienți.

Fermentarea lentă a aluatului dezvoltă arome mai complexe și dă pâinii o textură mai aerată și o crustă crocantă. Acest lucru face ca această pâine să fie mai gustoasă.

Cum o păstrăm și depozităm

Pâinea cu maia are o durată de păstrare mai mare datorită acidității naturale a aluatului, care inhibă dezvoltarea mucegaiului. Acest lucru poate reduce risipa alimentară, deoarece pâinea rămâne proaspătă mai mult timp.

Pâinea cu maia se păstrează foarte bine la congelator. Eu recomand să se taie felii și să se pună în pungi de congelator cu foaie de copt între felii, pentru a nu se lipi la congelare. Apoi le scoateți și fie la puneți la cuptor, fie le prăjiți în tigaie cu puțin ulei de măsline”, ne sfătuiește Chef Maria Chirilov pentru a ne bucura de pâinea sa cât mai mult timp.

Pâinea cu maia tradițională nu necesită aditivi sau conservanți, deoarece procesul natural de fermentare și ingredientele simple, cum ar fi făina, apa și sarea, sunt suficiente. De asemenea, aceasta implică bacterii lactice (Lactobacillus) care pot avea un efect benefic asupra florei intestinale.

„Pâinea cu maia nu este un moft, ci o migrare naturală a oamenilor responsabili pentru sănătatea familiei lor spre produse care să ne aducă beneficii palpabile și care să ne ajute să ne menținem în echilibrul delicios dintre gust și calitate. Eu asta creez, zi de zi, asta scot din cuptoare în fiecare dimineață la Chirilove House: dragostea pentru artizanal, dospit, plămădit cu mâna, cu răbdare, dragoste și cu responsabilitate pentru cei care ne calcă pragul și care înțeleg și simt diferența între pâinea de la supermarket și ce creăm noi aici.” încheie Maria Chirilov.

Foto: Chef Maria Chirilov.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult