Planta considerată un purificator fantastic de aer. Expertiză realizată de NASA

O plantă de interior este considerată a fi un purificator fantastic al aerului și chiar a reușit să treacă de un test făcut de cercetătorii NASA.
  • Publicat:
Planta considerată un purificator fantastic de aer. Expertiză realizată de NASA

În lumea modernă, calitatea aerului din interiorul locuințelor și birourilor noastre este mai importantă ca niciodată. Poluarea interioară poate proveni din multe surse, inclusiv materiale de construcție, mobilier și chiar activitățile noastre zilnice.

Din fericire, natura ne oferă un filtru eficient și frumos: plantele de interior.

Studiul realizat de NASA în anii ’80 a revelat că anumite plante au abilități superioare de purificare a aerului, capabile să elimine toxine precum benzenul, formaldehida și tricloretilena. Dracaena, în special, are cea mai mare capacitate pentru îmbunătățirea calității aerului interior.

„Dracaena este o plantă foarte flexibilă în ceea ce privește iluminarea, putând crește în condiții variate, de la lumină slabă până la lumină puternică. Planta are și o rezistență impresionantă la secetă. Spre deosebire de alte plante, dracaena produce oxigen și absoarbe dioxidul de carbon în timpul nopții, făcând-o un excelent purificator de aer de interior când dormim”, a explicat pentru ziarul ”Adevărul” horticultorul Ștefan Marinescu.

Dracaena, planta recunoscută de NASA ca un purificator de aer extrem de eficient

Dracaena, cu varietățile sale diverse, este o alegere populară pentru spațiile interioare datorită abilității sale de a filtra mai mulți poluanți comuni. Este capabilă să elimine benzenul, formaldehida, tricloretilena și xilenul din aer. Cu frunze lungi, arcuite, această plantă adaugă o notă de eleganță oricărui spațiu.

Majoritatea speciilor de Dracaena sunt relativ ușor de îngrijit, ceea ce le face ideale pentru cei care nu au mult timp sau experiență în îngrijirea plantelor.

Crescută în mediul sau natural, dracaena înflorește, însă acest lucru este posibil și la dracaenele de apartament. Se spune că atunci când înfloresc, dracenele de apartament răspândesc un miros îmbietor și aducător de stare de bine.

Lumina. Preferă locurile luminoase din camera, însă ferită de razele directe ale soarelui, care pot provoca arsuri frunzelor. Poate fi plasată la o distanță de 1-2 m de o fereastră cu orientare sudică. Dacă dracaena nu beneficiază de lumină suficientă, frunzele se vor decolora și își vor pierde turgescența.

Temperatura. Temperatura optimă de creștere, pentru majoritatea speciilor, este de aproximativ 22°C. Niciodată temperatura nu trebuie să scadă sub 10-12°C, deoarece le poate afecta.

Cum o udăm: Dracaena iubește apa. Și chiar și așa, tot trebuie să ținem sub control situația. Așadar, este recomandat să udați planta cu regularitate astfel încât să nu se usuce solul, dar nici să existe posibilitatea de a inunda solul. În acest caz, rădăcinile vor putrezi și șansele să salvați planta vor fi destul de mici. În sezonul geros, puteți să lăsăți pământul să se usuce.

„În cazul dracaenei, trebuie evitată categoric udarea în exces, altfel riscați să distrugeți planta. Dracaena este o plantă ce preferă ca solul în care crește să se usuce ușor și neforțat între udări. Tot pentru îngrijirea corespunzătoarei a dracaenei este foarte important să aibă un sol foarte bine drenat, cu un amestec de calitate în care puteți adăuga inclusiv nisip”, mai spune Ștefan Marinescu.

Dracaena include în total în jur de 120 specii de arbuști cu aspect de tufă. Odată cu îmbătrânirea, plantele formeaza tulpină. Cele mai multe specii de dracaena sunt originare din Africa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”