Cât de bună este, de fapt, apa de la robinet? Specialiștii vin cu răspunsuri clare

  • Publicat:
Cât de bună este, de fapt, apa de la robinet? Specialiștii vin cu răspunsuri clare

Cercetările recente sugerează că până la 75% din apa îmbuteliată pe care o consumăm ar putea conține substanțe chimice periculoase asociate cu cancerul.

Descoperirile vin din partea oamenilor de știință din Qatar, care au identificat contaminanți precum microplastice în proporții alarmante, între 10% și 78% din mostrele de apă analizate. Aceste particule microscopice pătrund în corp și ar putea perturba diferite procese biologice esențiale.

Apa de la robinet: o alternativă mai sigură?

În contrast, apa de la robinet este considerată mult mai sigură pentru consum, fiind supusă unor standarde stricte de calitate și siguranță. Cercetătorii subliniază că riscurile de contaminare chimică din apa îmbuteliată sunt mult mai mari, în special din cauza eliberării de microplastice invizibile ochiului uman. Aceste particule minuscule, de doar doi micrometri, pătrund în aer, apă și alimente pe măsură ce plasticul se degradează.

Impactul asupra sănătății: microplastice și chimicale periculoase

Numeroase studii au demonstrat deja legătura dintre expunerea la microplastice și boli grave precum cancerul, bolile cardiovasculare și demența. Echipa de la Weill Cornell Medicine a descoperit și prezența altor contaminanți precum ftalații și bisfenol A (BPA) în apa îmbuteliată. Aceste substanțe, eliberate mai ales când sticlele sunt expuse la căldură sau sunt manipulate intens, pot afecta negativ producția hormonală și sănătatea reproductivă.

Apa îmbuteliată, o problemă complexă

În ciuda reglementărilor legate de siguranța expunerii la BPA, efectele pe termen lung ale contaminanților rămân neclare. Oamenii de știință atrag atenția asupra costurilor semnificative pentru sănătate și mediu asociate cu apa îmbuteliată. Ei recomandă o reevaluare urgentă a utilizării apei îmbuteliate și încurajează consumul apei de la robinet în locuri publice, precum restaurantele.

Cantitatea de microplastice ingerată, mai mare decât se credea

Oamenii de știință sunt îngrijorați de dimensiunea redusă a microplasticelor, ceea ce le permite să pătrundă cu ușurință în organism. Cercetările anterioare au estimat că o persoană obișnuită consumă aproximativ cinci grame de plastic pe săptămână, echivalentul unui card de credit. În plus, se estimează că inhalăm până la 7.000 de microplastice pe zi, ceea ce ridică mari semne de întrebare privind riscurile pentru sănătate, similare cu cele cauzate de azbest sau fumat.

Sursă foto: Shutterstock

Sursă: dailymail.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News