La ce perioadă se schimbă lenjeria de pat. Temperatura ideală la care se spală în mașină pentru a nu se decolora

  • Publicat:
La ce perioadă se schimbă lenjeria de pat. Temperatura ideală la care se spală în mașină pentru a nu se decolora
Cât de des se schimbă lenjeria de pat

Lenjeria de pat este unul dintre elementele esențiale care nu lipsește din niciun dormitor. Însă se întâmplă să uităm să schimbăm sau să spălăm lenjeria de pat la anumite intervale de timp. De aceea, este important să știi la cât timp se schimbă lenjeria de pat, pentru a nu avea probleme de sănătate. 

Cât de des se schimbă lenjeria de pat

Specialiștii recomandă schimbarea lenjeriei de pat măcar o dată pe săptămână. Totuși, schimbarea lenjeriei se poate face mai des, dacă constați anumite situații neplăcute.

  • Dacă transpiri excesiv în timpul somnului;
  • Dacă ai animale de companie care dorm cu tine în pat;
  • Dacă ai alergii sau ești sensibil la acarieni.
  • Schimbarea frecventă a lenjeriei de pat este esențială pentru a preveni acumularea de praf, acarieni, bacterii și chiar ciuperci.

Dacă nu schimbați lenjeria de pat la timp, vă expuneți unor riscuri mari pentru sănătate. Un pat murdar poate deveni un loc unde acarienii și bacteriile se înmulțesc rapid. Alergiile sau problemele respiratorii, cum ar fi astmul, pot să fie agravate sau accelerate. În plus, acumularea de transpirație și uleiuri poate duce la mirosuri neplăcute și la pete care devin dificil de îndepărtat de pe lenjerii și așternuturi.

Temperatura ideală pentru a spăla lenjeria de pat

Când vine vorba de spălarea lenjeriei de pat, temperatura apei joacă un rol crucial în îndepărtarea eficientă a murdăriei și a bacteriilor. Temperatura recomandată pentru mașina de spălat este între 30 și 40 de grade Celsius.

Această gamă de temperatură este suficient de caldă pentru a curăța bine lenjeria, dar nu este atât de ridicată încât să afecteze fibrele materialelor. Dacă nu speli lenjeria de pat la intervale regulate, cum ar fi o dată pe lună, este recomandat să crești temperatura la 60 de grade Celsius pentru a asigura o igienă adecvată și pentru a ucide bacteriile și acarienii care pot fi prezente pe lenjeria de pat.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”