Cum ne pregătim de analizele de sânge? De ce este important să nu bei și să nu mănânci înainte de recoltare

Efectuarea analizelor medicale este un moment de bilanț, care trebuie să reflecte starea sănătății organismului nostru. De aceea, este important ca, înainte de recoltarea probelor pentru analize, să ținem cont și să respectăm recomandările medicilor.
  • Publicat:
Cum ne pregătim de analizele de sânge? De ce este important să nu bei și să nu mănânci înainte de recoltare

Cea mai întâlnită întrebare când vine vorba despre recoltarea analizelor de sânge este dacă acestea necesită o pregătire specială înainte de recoltare.

Iată ce să NU faci înainte de analize, astfel încât să fii sigur/ă că rezultatele reflectă exact starea ta de sănătate:

Nu consuma băuturi de niciun fel

Cafeaua, ceaiurile, sucurile, dar și alcoolul au conținut ridicat de zahăr și grăsimi, în consecință valorile glicemiei și ale colesterolului ar putea fi neconcludente și ar putea să reflecte eronat starea sănătății tale.

Nu consuma alimente

Alimentele (fie ele solide sau lichide) introduse în organism cu cel puțin 14 ore înainte de efectuarea unei analize de sânge vor compromite valorile probei de laborator. Valorile afectate, în special, sunt cele ale colesterolului și glicemiei.

(…) În cazul în care vei consuma alimente cu puțin timp înainte de prelevarea mostrei de sânge, în special produse cu conținut ridicat de zaharuri, vei risca să primești rezultate incorecte.

Nu lua medicamente

Anticoncepționalele, estrogenul, anticonvulsivele, medicamentele pentru reglarea presiunii arteriale, diureticele, corticosteroizii, antidepresivele sau niacina sunt substanțe care interferează întotdeauna cu rezultatele unei probe de sânge și pot influența valorile reale ale colesterolului.

Nu mesteca gumă

Da, poate că nu pare important, însă chiar și aceasta poate influența rezultatele analizelor tale. Mestecarea gumei poate avea același efect de compromitere că și consumul de alimente (solide sau lichide).

Nu lua vitamine și suplimente alimentare

Vitaminele, mineralele și suplimentele din plante se află și ele pe lista interdicțiilor în ceea ce privește pregătirea pentru prelevarea analizelor sanguine (și nu numai), în special în cazul în care se urmărește măsurarea nivelului de plumb la nivel sanguin.

Nu fuma!

Substanțele nocive din tigarete ajung extrem de repede în sânge, motiv pentru care fumatul este interzis cu cel puțin 14 ore înainte de efectuarea analizelor de sânge.

Reguli generale pentru pregătirea pentru analizele de sânge

Ca regulă generală, sângele se recoltează dimineața (cu excepția unor rare cazuri când medicul recomandă recoltarea la o anumită oră) și înainte de ingestia de alimente.

Pacientul trebuie să comunice permanent cu medicul curant despre existența anumitor situații ce pot influența rezultatul analizelor. Dacă, de pildă, din greșeală ați mâncați sau ați băut ceva (în afară de apă) înainte de recoltarea probelor de sânge, anunțați neapărat personalul medical astfel încât să poată interpreta corect testele.

(…) În astfel de cazuri, pentru obținerea unor rezultate corecte, este posibil să vi se ceară să reprogramati recoltarea.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”