Tot mai multe tinere, diagnosticate cu menopauză precoce. „Nu se poate identifica o cauză clară”

Insuficiența ovariană prematură, cunoscută și sub numele de menopauză precoce, reprezintă încetarea funcției ovarelor înainte de vârsta de 40 de ani.
  • Publicat:
Tot mai multe tinere, diagnosticate cu menopauză precoce.
Tot mai multe tinere, diagnosticate cu menopauză precoce. „În majoritatea cazurilor, nu se poate identifica o cauză clară”

Insuficiența ovariană prematură, cunoscută și sub numele de menopauză precoce, reprezintă încetarea funcției ovarelor înainte de vârsta de 40 de ani.  Aceasta este caracterizată prin absența ciclului menstrual sau prin cicluri menstruale neregulate, precum și prin tulburări vasomotorii asociate, cum ar fi bufeurile.

Această condiție afectează femeile tinere, motiv pentru care acestea se pot confrunta cu infertilitate și cu probleme psihologice, aspecte care au un impact semnificativ asupra calității vieții lor, spune dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în fertilizarea in vitro.

Factorii de risc ai menopauzei precoce

Prevalența exactă a insuficienței ovariene premature în populația generală nu este cunoscută, însă se estimează că afectează aproximativ 1% dintre femei, iar acest număr este în continuă creștere.

Dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în fertilizarea in vitro:  „Printre factorii de risc se numără modificările genetice, cum ar fi sindromul X Fragil și sindromul Turner, stilul de viață nesănătos, fumatul, bolile autoimune, intervențiile chirurgicale la nivelul ovarelor, precum și tratamentele pentru boli cronice sau neoplasme. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, nu se poate identifica o cauză clară, caz în care afecțiunea este denumită insuficiență ovariană idiopatică.

Tot mai multe tinere, diagnosticate cu menopauză precoce. „În majoritatea cazurilor, nu se poate identifica o cauză clară”
Dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în fertilizarea in vitro

Cum se pune diagnosticul de certitudine în menopauză precoce?

Dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în fertilizarea in vitro: „Diagnosticul insuficienței ovariene premature se bazează pe simptomatologia specifică perioadei de perimenopauză sau menopauză: bufeuri, dereglări menstruale, modificări ale dispoziției, scăderea libidoului și creșterea în greutate. Investigarea include ecografia transvaginală care poate evidenția ovare de dimensiuni reduse și lipsa foliculilor antrali, precum și analize hormonale. Aceste analize arată niveluri scăzute ale estradiolului și niveluri crescute ale FSH (peste 25 IU/l) la două determinări, efectuate la un interval de cel puțin 4 săptămâni. De asemenea, testarea hormonului anti-Müllerian (AMH) poate dezvălui valori scăzute sub 0,1 ng/mL.”

Chiar dacă diagnosticul poate fi stabilit foarte ușor în cadrul unui consult de rutină, este esențial pentru femeile care își doresc o sarcină să consulte un specialist în infertilitate.

Dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în fertilizarea in vitro: Aceste paciente trebuie informate corect despre șansele reduse de a obține o sarcină cu ovocite proprii. De cele mai multe ori, ele optează pentru fertilizarea in vitro cu ovocite donate, o procedură legală și accesibilă în România. Pentru a face posibilă această procedură, pacientele sunt sfătuite să urmeze tratamente de substituție hormonală, care mențin activ uterul, pregătindu-l pentru a susține o sarcină. Totodată, sarcina poate fi una cu risc obstetrical crescut, în special pentru pacientele cu sindrom Turner, care necesită monitorizare atentă, inclusiv cardiologică. Pe termen lung, insuficiența ovariană prematură poate duce la demineralizări osoase și fracturi, motiv pentru care este esențial ca pacientele să efectueze analize pentru densitatea osoasă. Riscul de boli cardiovasculare este, de asemenea, crescut, ceea ce necesită modificări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți normale, exercițiile fizice regulate și controalele cardiologice periodice. Terapia de substituție hormonală estro-progestativă poate reduce riscurile atât pentru osteoporoză, cât și pentru bolile cardiovasculare. Astfel, tratamentul trebuie personalizat în funcție de istoricul medical, dorințele și nevoile fiecărei paciente”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”