„E săptămâna neagră!”. Boala care afectează un număr mare de copii, camerele de gardă sunt pline

Sute de copii ajung, zilnic, la unitățile medicale din București din cauza virozelor. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că ne confruntăm cu un val mare de îmbolnăviri pentru această perioadă.
  • Publicat:

Medicii spun că în lunile următoare ne vom confrunta cu un record de viroze respiratorii. Schimbările bruște de temperatură și mâinile murdare duc la înmulțirea cazurilor.

„În a treia săptămână a începerii școlii e săptămâna neagră pentru că se suprapun sezonul de polenuri peste virusurile de grădiniță de comunitate. Cam 10% din numărul de prezentări au reprezentat-o pacienții care nu au putut fi deloc ameliorați cu protocoale utilizate în UPU. Un copil din 10 trebuie să rămână și peste noapte pentru oxigeno-terapie și tratament pe cale intravenoasă”, a transmis medicul Mihai Craiu.

Singura soluţie, spun specialiştii, este triajul copiilor dimineaţa în şcoli şi grădiniţe. Pentru a preveni infectarea şi explozia cazurilor, părinţii trebuie să ceară ajutorul medicului de familie de la primele simptome de răceală, iar acolo unde este cazul, să ţină copiii acasă.

Cum poate fi evitată răspândirea virozelor în sezonul rece

„Dragi părinți,

Instalarea sezonului rece, schimbările bruște de temperatură, dar și (re)intrarea copiilor în colectivități sunt factori favorizanți pentru creșterea incidenței virozelor și răcelilor.

Știm că vreți să vă feriți copiii de orice pericol și sunteți preocupați de sănătatea lor. De aceea, pe lângă măsurile de precauție pe care le luați deja, cum ar fi adaptarea ținutelor copiilor în funcție de temperaturile de afară, avem și câteva sfaturi suplimentare:

1. O supraveghere mai strictă a respectării regulilor de igienă, precum spălarea cu regularitate a mâinilor;

2. Aerisirea adecvată a spaţiilor de locuit;

3. Acoperirea gurii și nasului în timpul tusei sau strănutului prin utilizarea batistelor de unică folosință;

4. Mascarea tusei și strănutului cu partea interioară a articulației cotului și, obligatoriu, spălarea mâinilor după tuse/strănut pentru a evita răspândirea microbilor sau virusurilor;

5. Folosirea măştilor de protecție pentru persoanele cu simptome de viroză;

6. Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptome sugestive pentru gripă, după o vizită, în prealabil, la medicul de familie.

Ca precauție suplimentară, puteți cere sfatul medicului de familie în legătură cu oportunitatea administrării unui vaccin antigripal, atât copiilor care merg la grădiniță sau școală, cât și celorlalți membri ai familiei. Vaccinarea oferă protecție atât copiilor, cât și adulților, fiind esențială, nu doar pentru sănătatea fiecăruia, ci și pentru comunitate și pentru societate. Perioada optimă pentru vaccinare este cuprinsă între lunile octombrie și decembrie.

În cazul unui contact direct cu persoane cu afecţiuni respiratorii, până la spălarea mâinilor cu apă și săpun, trebuie evitată atingerea ochilor, a nasului sau a gurii cu mâinile contaminate”, a transmis Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”