Ciclonul puternic care va lovi România în zilele următoare. ANM avertizează: precipitaţiile vor depăşi 100 de litri pe metru pătrat

Un ciclon puternic va traversa țara de la vest la est în acest weekend, iar autoritățile sunt în alertă maximă.
  • Publicat:
Ciclonul puternic care va lovi România în zilele următoare. ANM avertizează: precipitaţiile vor depăşi 100 de litri pe metru pătrat
Ciclonul Ashley va lovi România în acest weekend

Meteorologii nu au deloc vești bune începând de sâmbătă seara, 28 septembrie! Un ciclon puternic va lovi România și cinci județe din sudul țării ar putea fi înghițite de ape. Debitul Dunării este așteptat să se tripleze, iar românii sunt pregătiți să-și părăsească casele. 

Ciclonul Ashley va lovi România! Temperaturile vor scădea drastic, datorită formării unui aer polar maritim. Vârful de intensitate al acestei furtuni va fi duminică seara, 29 septembrie, iar cel mai afectat va fi sudul țării.

Ciclonul Ashley va lovi România în acest weekend

„Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea să se răcească semnificativ în aproape toată țara. Monitorizăm zilnic și vom interveni cu o alertă generală, dacă va fi necesar, pe parcursul zilei de vineri. Dacă vom constata că pragul va fi depășit, vom emite avertizări de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut și în alte situații critice”, a spus Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Autoritățile sunt în alertă maximă, mai ales că ciclonul va veni în același timp cu viitura de pe Dunăre. Cinci județe din sudul țării sunt în pericol!

Oamenii ar putea fi evacuați

„Ordinul de mobilizare prevedere 330 de pompieri către judeţele unde ne aşteptăm să fie probleme”, a declarat Raed Arafat, şeful DSU.

La Prundu, județul Giurgiu, oamenii se așteaptă la ce e mai rău. Digurile de protecție sunt degradate, așa că sunt gata să-și părăsească locuințele dacă o să fie nevoie.

„Ne temem într-un fel. Să avem un mic bagaj acolo și să nu ne opunem în cazul în care trebuie să plecăm, să ieșim”, spune un locuitor, scrie DIGI24. 

Cod galben de ploi

Meteorologii anunţă cod galben de ploi, începând de sâmbătă după-amiază, în mai multe judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi zone montane. Precipitaţiile vor depăşi 100 de litri pe metru pătrat.

Conform ANM, furtuna Ashley va intra, sâmbătă, în România și va lovi zona Arad-Timișoara. Apoi acest ciclon se va deplasa spre centrul țării, acolo unde va lovi puternic în zona Clujului și a altor județe din Transilvania. Ulterior, furtuna puternică se va deplasa către sud, cu ploi abundente și vijelii în centru și în sud, în special în județele Olt, Dolj, Argeș și Prahova.

„Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50…60 km/h. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, anunţă ANM.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”