(P) Tipuri de cafea si caracteristicile acestora

Desi exista o multitudine de tipuri de cafea din care sa alegi, majoritatea au la baza aceleasi 3 ingrediente: espresso, crema de lapte si spuma de lapte.
  • Publicat:
(P) Tipuri de cafea si caracteristicile acestora
(P) Tipuri de cafea si caracteristicile acestora

Varietatea de tipuri de cafele existente pe piata te poate coplesi. Apar confuzii intre sortimentele existente: care e diferenta dintre un latte si un cappuccino, dar dintre un espresso si un ristretto? Desi exista o multitudine de variante din care sa alegi, majoritatea au la baza aceleasi 3 ingrediente: espresso, crema de lapte si spuma de lapte.

Plecand de la temperatura de extractie si modul de incalzire a laptelui si pana la cantitatile folosite, toti acesti factori determina cea mai consumata bautura calda la nivel mondial. Unitatea de masura de la care se pleaca este espresso, acesta stand la baza majoritatii de sortimente existente. Iata care sunt cele mai populare tipuri de cafea disponibile pe piata.

Latte si Latte Machiatto

Datorita cantitatii mari de lapte folosita, aciditatea si gustul amar al cafelei sunt considerabil reduse. Unul sau doua shot-uri de espresso, doua sau trei parti de crema de lapte si un strat subtire de spuma de lapte constituie un latte. Datorita similaritatilor dintre ele, Latte-ul este adesea confundat cu un Cappuccino, insa diferentele sunt considerabile.

Cu o reteta similara, dar cu o ordine a adaugarii ingredientelor diferita, cafeaua Latte Macchiato se obtine prin adaugarea a unul sau doua shot-uri de espresso peste laptele aburit, adaugand deasupra acelasi strat subtire de spuma de lapte.

Cappuccino

Acest tip de bautura este alegerea multora dintre iubitorii de cafea, imbinand perfect gustul puternic al cafelei cu cremozitatea laptelui. Crearea unui cappuccino perfect este o adevarata provocare pentru orice barista. Un cappuccino corect trebuie sa iti ofere o explozie de aroma si textura atunci cand este savurat. Adesea, acesta este servit cu pudra de cacao deasupra.

Flat White

Pornind de la unul sau doua shot-uri de espresso, adaugam lapte usor aburit cu o textura neteda si obtinem un flat white. Fiind un nou venit in lumea cafelei, cafeaua Flat White nu beneficiaza de notorietatea bine cunoscutelor tipuri de cafea Latte sau Cappuccino. Aceasta bautura fina pe baza de cafea a fost descoperita in Noua Zeelenda si australia, tara de origine nefiind precis stiuta.

Americano

Daca vrei sa simti gustul intens al cafelei si calitatea acesteia, Americano este alegerea potrivita. Pornind de la o parte espresso si trei parti de apa si pana la cantitati egale dintre cele doua, apa fierbinte adaugata peste shot-ul de espresso reduce din aciditatea cafelei, dar pastreaza nivelul ridicat de cofeina.

Macchiato

Traducerea din italiana a cuvantului “macchiato” inseamna pata sau semn, iar acest tip de cafea a fost denumit astfel deoarece se adauga o “pata” de lapte deasupra unui shot de espresso. Cantitatea mica de lapte adaugata peste cafea permite cafelei sa raman in centrul atentiei, atenunad din duritatea cafelei.

Frappe

Espresso, apa, lapte si gheata sunt, in general, ingredientele care stau la baza unui frappe. Se serveste intr-un pahar inalt si se poate decora cu frisca si topping-uri dupa preferinte. Rece si cu un gust racaritor de cafea, frappe-ul este alegerea perfecta pentru zilele toride de vara.

Acestea sunt doar cateva dintre tipurile de cafea existente pe piata. Serveste cafeaua cum iti place si bucura-te de gustul intens si aroma sa in orice moment!

Sursa foto: Pexels.com

Urmărește CSID.ro pe Google News