Un truc simplu care poate opri un atac de panică în câteva secunde

Atacurile de panică sunt episoade intense de frică și anxietate, ce pot provoca simptome fizice precum dureri în piept și dificultăți de respirație. Un expert a dezvăluit un truc simplu pentru a le opri rapid.
  • Publicat:
Un truc simplu care poate opri un atac de panică în câteva secunde
Cum poți opri un atac de panică

Atacurile de panică sunt momente copleșitoare, pline de frică și anxietate, însoțite de simptome fizice intense precum dureri în piept, greață, transpirație, frisoane și dificultăți de respirație. Acestea pot apărea brusc, în moduri imprevizibile. Însă, un expert oferă un truc surprinzător care poate ajuta la stoparea lor rapidă: gheața.

Cum putem scăpa de un atac de panică

Psihologul Charles Schaeffer, autorul cărții „When Panic Happens” și profesor adjunct la Universitatea New York, explică faptul că atacurile de panică sunt cauzate de un „scurtcircuit” al sistemului nostru nervos, care trimite semnale de urgență în întreg corpul. Schaeffer compară acest fenomen cu un „blue shell” din jocul video „Mario Kart” — indiferent unde te afli în cursă, acesta te va doborî. Atacurile de panică au un efect similar asupra sistemului nostru nervos, declanșând reacții de luptă sau fugă.

Schaeffer recomandă să ne concentrăm pe distragerea atenției de la un atac de panică prin metode simple care să „repornească” sistemul nostru nervos. O metodă eficientă este utilizarea unui cub de gheață.

„Dacă strângi un cub de gheață în mână, îți poți păcăli creierul să creadă că aceasta este amenințarea de care trebuie să se ocupe,” explică el.

„Senzația neplăcută de frig va capta toată atenția sistemului tău nervos, iar astfel, vei reuși să redirecționezi focusul corpului de la panică.”

Efectul este rapid: ritmul cardiac încetinește, respirația devine mai adâncă, iar corpul începe să se calmeze, deoarece senzația de frig este percepută de creier ca fiind prioritară față de alte griji.

Pe lângă gheață, expunerea la frig printr-un duș rece sau aplicarea de apă rece pe față poate avea rezultate similare. De asemenea, Schaeffer sugerează că și consumul de bomboane foarte acre poate ajuta la distragerea sistemului nervos de la atacul de panică.

Este important, totuși, să consulți un specialist dacă te confrunți cu atacuri de panică frecvente, pentru a primi un plan de tratament pe termen lung. În momentele acute, aceste trucuri simple te pot ajuta să gestionezi panica imediat și să îți recapeți controlul asupra corpului tău.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/panic-attack-psychologist-ice-trick_l_66e3029de4b02a333c0b320d

Sursă foto – YuriArcursPeopleimages / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult