Fibromul uterin, de la simptomatologie, la diagnostic. „Apare ,de obicei, sub vârsta de 50 de ani”

Dr. Patricia Mălușanu, medic specialist obstetrică-ginecologi, SANADOR, ne-a ajutat să înțelegem mai bine de ce apare fibromul uterin.
  • Publicat:

Conform definiției medicale, fibromul uterin este o tumoră benignă ce se dezvoltă în interiorul uterului, dar există cazuri în care acesta poate apărea și în jurul uterului. Dr. Patricia Mălușanu, medic specialist obstetrică-ginecologie, SANADOR, ne-a ajutat să înțelegem mai bine de ce apare fibromul uterin, dar și ce semne și simptome dă.

Fibromul uterin este de mai multe tipuri

„În primul rând, fibromul uterin este unul cele mai frecvente diagnostice în patologia genitală feminină. El apare de obicei sub vârsta de 50 de ani. Astfel, în perioada menopauzei, datorită unui nivel de estrogen scăzut, el de obicei diminuează în dimensiuni. Există mai multe feluri, în funcție de localizarea acestuia în raport cu anatomia uterină.

Avem fibrom sub-mucos, când se dezvoltă spre cavitatea uterină, spre care și predomină, fibrom intramural, care se află în interiorul miometrului, adică a peretelui muscular uterin, fibrom sub-seros, când se dezvoltă la exteriorul uterului și fibrom cervical când se dezvoltă la nivelul colului uterin”, ne-a explicat specialistul în obstetrică-ginecologie.

Semne și simptome care indică prezența unui fibrom uterin

„Simptomele date de fibromul uterin sunt corelate atât cu localizarea, cât și cu volumul acestora, precum și cu numărul lor. Dacă sunt de mici dimensiuni, pot fi asimptomatice sau pot avea simptome de neglijat. Adesea însă, la anumite paciente pot da anumite simptome precum sângerări uterine anormale de tipul menstruațiilor abundente, care pot duce până la anemie. Pot de asemenea să dea sângerări intermenstruale. De asemenea, acest tip de manifestare este specifică fibroamelor care se află în cavitatea uterină.

Simptomatologia dureroasă este adesea prezentă în fibromul uterin din cauza volumului uterin crescut, precum și a suprafeței neregulate, pacienta prezentând deseori fenomene de compresie a visterelor învecinate, adică fenomene urinare de exemplu micțiuni frecvente, precum și dificultatea de golire a vezicii urinare, precum și tulburări digestive de tipul constipației.

De asemenea, pacientele pot prezenta dureri în timpul contactului sexual, care se numește dispareunie, iar pacientele care prezintă complicații, fibroamelor de tipul necrobiozei, când apare o diminuare a vascularizației, pot avea dureri accentuate”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” Dr. Patricia Mălușanu, un medic specialist obstetrică-ginecologie, SANADOR.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult