Oncologul Silvio Garattini, 96 de ani: Sfaturi utile pentru menținerea sănătății optime cât mai mult timp

La 96 de ani, oncologul Silvio Garattini promovează un stil de viață sănătos. Iată de ce anume trebuie să ținem cont:
  • Publicat:
Oncologul Silvio Garattini, 96 de ani: Sfaturi utile pentru menținerea sănătății optime cât mai mult timp

La 96 de ani, oncologul și farmacologul Silvio Garattini continuă să fie o voce autoritară în domeniul sănătății, promovând un stil de viață activ și echilibrat. Fondator al Institutului „Mario Negri” din Milano, Garattini este cunoscut pentru opiniile sale neconvenționale și pentru angajamentul său față de bunăstarea publicului. Într-un interviu recent, el a subliniat importanța activității fizice, spunând că, în fiecare zi, face cel puțin cinci kilometri de mers pe jos, într-un „ritm rapid”, esențial pentru a obține efecte benefice asupra sănătății.

Sfaturi pentru menținerea sănătății

Silvio Garattini subliniază că mersul pe jos nu este doar o activitate plăcută, ci și una vitală pentru menținerea sănătății.

„Trebuie să fie un ritm relativ rapid, altfel nu există efect aerobic”, afirmă acesta.

El a mărturisit că o ușoară oboseală, caracterizată prin respirație mai greoaie și un ritm cardiac crescut, este un semn că activitatea fizică este eficientă. Mersul pe jos cu scopul de a admira vitrinele nu se califică drept exercițiu, susține el, dar efectele benefice se resimt după fiecare sesiune de mers:

„Mă simt mult mai bine și, în special, mă ajută să gândesc.”

Generozitatea față de cei din jur

Silvio Garattini consideră că obiceiurile sănătoase nu beneficiază doar individul, ci și pe cei din jur.

„Obișnuințele bune de viață ne avantajează în primul rând pe noi, dar aduc și multe alte avantaje pentru familiile noastre”, explică acesta.

În viziunea sa, un stil de viață sănătos nu este doar o alegere personală, ci și un gest de generozitate față de cei dragi și o contribuție pozitivă la economia națională și la sănătatea publică. El subliniază că un sistem de sănătate mai puțin solicitat ar putea să îmbunătățească calitatea vieții tuturor.

O dietă echilibrată pentru păstrarea sănătății

Pe lângă activitatea fizică, Silvo Garattini oferă și sfaturi privind alimentația. Acesta recomandă o dietă variată și moderată, în care consumul de alimente să fie diversificat pentru a asigura aportul necesar de micro și macronutrienți.

„Varietatea trebuie să fie însoțită de moderație. Trebuie să ne ridicăm de la masă cu puțină foame”, afirmă el, subliniind că o reducere a aportului caloric cu 30% poate duce la o creștere a speranței de viață cu 20%.

„Vivere Bene” – O carte pentru sănătate

Cartea sa recent publicată, „Vivere bene” („Trăiește bine”), apărută pe 30 septembrie, adună contribuții de la cercetătorii de la Institutul „Mario Negri” și se prezintă ca un ghid practic pentru oricine dorește să adopte un stil de viață sănătos. Garattini a dorit ca textul să fie accesibil, evitând terminologia tehnică complexă, pentru a încuraja un public cât mai larg să se implice în activități fizice și să adopte obiceiuri alimentare sănătoase.

Sursă – https://www.ilmessaggero.it/en/the_life_and_legacy_of_silvio_garattini_a_pioneer_in_pharmacological_research-8199337.html

Sursă foto – oneinchpunchphotos / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”