Nu doar pentru a respecta regulile de bună conviețuire, dar și pentru a evita problemele legale, căci da, pot există consecințe. Iată câteva dintre acestea!
Pentru a declara o persoană la întreținere, trebuie să completezi o cerere la asociația de locatari. Această cerere poate include informații precum numele persoanei, data la care s-a mutat și dovada că aceasta locuiește permanent acolo (de exemplu, un contract de închiriere, dacă este vorba de un chiriaș).
După ce depui cererea, asociația actualizează lista persoanelor care locuiesc în imobil și începe să calculeze întreținerea în funcție de numărul de locatari.
Dacă ai copii și te întrebi de la ce vârstă trebuie să îi treci la întreținere, află că legea specifică faptul că și copiii nou-născuți trebuie declarați, deoarece și ei consumă resurse precum apă și energie. Practic, nu există o limită de vârstă de la care să fie necesară trecerea copiilor la întreținere, iar aceștia trebuie incluși în lista locatarilor încă de la naștere.
În cazul în care nu declari copiii la întreținere, poți întâmpina probleme similare cu cele menționate anterior, respectiv plata unor sume suplimentare pentru consumul nedeclarat, iar asociația poate impune sancțiuni sau penalizări.
Potrivit HG 1588 din 2007, proprietarii de locuințe au obligația să declare numărul de persoane care locuiesc într-un apartament pe o perioadă mai mare de 15 zile într-o lună.
Conform legii, cheltuielile la intretinere se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc efectiv intr-o cladire, dar si cu numarul de persoane care locuiesc temporar acolo. Acestea sunt stabilite de catre comitetul executiv, in conformitate cu Art. 17, Alin. (1) s) din HG 1588/2017.
Acelasi comitet executiv stabileste si perioada pentru care proprietarii si chiriasii pot sa solicite in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana. Aceasta perioada trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna. Pentru a adauga sau scoate persoane de la plata cotelor de intretinere este necesara o declaratie scrisa.
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase. În primul rând, asociația de locatari poate să te penalizeze pentru consumul nedeclarat al persoanelor care stau în apartament. De asemenea, vei plăti mai mult pentru utilitățile comune, cum ar fi energia electrică pentru spațiile comune sau consumul de apă, dacă numărul de locatari este subevaluat.
Totodată, vecinii sau preşedintele de bloc pot solicita o verificare a numărului de locatari din apartamentul cu pricina, iar alături de ei pot chema şi un poliţist. Lucrurile se pot complica ulterior, iar dovezile de pe camerele de supraveghere din imobil sau mărturia rezidenţilor sunt dovezi greu de contestat.